Wpis z mikrobloga

Hej! Chę dokonać apostazji, tylko nie wiem, do którje parafii mam się zabrać. Do tej, w której byłam ochrzczona, czy w tej, do której obecnie "należę". Wolałabym do tej pierwszej. #religia #apostazja #ateizm
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shepard: nie ma sprawy, jestem tak zaspany, że nie mam siły na agresję :D @mikolach: szanuję moich rodziców, w zasadzie jestem jeszcze na utrzymaniu u nich, nie założyłem własnej rodziny, więc najbliższą mi jest ta rodzona. Podstawą Kościoął jest rodzina, to na niej opiera się Kościół, moja rodzina jest katolicka i z szacunku do niej nie chciałbym jej burzyć.. @zurawinowa: no w sumie coś w tym
  • Odpowiedz
@Pan_Slawek: Pani czeskikot zapytała, do której parafii należy się udać, żeby dokonać apostazji. I nie wydaje mi się, żeby musiała tutaj podawać powody, dla których chce to zrobić, a przynajmniej nie powinno nas to interesować. Chce, ok, nie chce, ok.
  • Odpowiedz
@Pan_Slawek:

bo zupełnie nie rozumiem takiej potrzeby, robienie czegoś na siłę, jeśli to nie ma realnego wpływu na nasze życie

Właśnie na tym polega wolność wyboru - skoro nikomu nie robi to krzywdy a sprawia, że ktoś czuje się lepiej, bo przestaje być formalnie związany z instytucją, z którą w żaden sposób się nie utożsamia, to dlaczego mu tego zabronić? Tym bardziej, że w kwestii wpisania przez chrzest nikt nikogo
  • Odpowiedz
@zurawinowa:

śmieszne to trochę dla mnie, jak ktoś się wypowiada, jakim to on ateistą nie jest, a formalnie ciągle w kościele

No to przedstaw mi proszę skuteczny i przede wszystkim wiążący sposób na zerwanie wszelkich więzi z Kościołem. Jak Ci się uda to stawiam Ci p--o.
  • Odpowiedz