Wpis z mikrobloga

Hej! Chę dokonać apostazji, tylko nie wiem, do którje parafii mam się zabrać. Do tej, w której byłam ochrzczona, czy w tej, do której obecnie "należę". Wolałabym do tej pierwszej. #religia #apostazja #ateizm
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

O rany. Nie jestem obnoszącą sie ateistką, obiecuję, że jak tylko dostanę ten dokument, to nie wywieszę go sobie w ramce na ścianie. Po prostu, nie wierzę i chcę dopełnić formalności. Nie rozumiem o co ten krzyk.

@miki4ever w końcu. tyle odpowiedzi, a żadna na temat. Chodzi o to, że parę lat po tym jak zostałam ochrzczona, doslownie parę ulic dalej powstała kolejna parafia, do której zostaliśmy zaliczeni, właśnie przez "topografię".
  • Odpowiedz
@peterpan: Olanie to żadne rozwiązanie.

@zurawinowa: Problem jest taki, że apostazja to nie jest złożenie jednego papierka i po sprawie, jak np. przemeldowanie czy rozwód cywilny. Kojarzę co najmniej dwa sposoby apostazji i nie wiem czy którykolwiek coś zmienia, czy to raczej na zasadzie a podpisz pan to i idź w cholerę.

Tak więc łatwo powiedzieć niech se zrobi apostazję, trudniej wykonać.
  • Odpowiedz
Kolejny hipster, który myśli, że jeden podpis w papierku cokolwiek zmieni. Nie wierzysz to nie wierz i zachowaj to dla siebie. Dla osoby niewierzącej sam akt chrztu jest niczym wartościowym a mimo to osoby chcące dokonać aktu apostazji chcą go unieważnić, dokonując jakiegoś tam wpisu. Jaki jest w tym sens? Poza Tobą już pewnie nikt tego papierka nie zobaczy.
  • Odpowiedz
@czeskikot: Ale wiesz że apostazja według kościelnej procedury tak naprawdę nie jest apostazją tylko ekskomuniką "na własne życzenie"? A kościół i tak dalej uważa cię za katolika.

Dlatego ludzie obeznani w temacie (jak to wyczytałem kiedys w sieci) radzą, żeby apostazji dokonywac nie według tej kościelnej procedury, tylko przez napisanie do proboszcza pisma oświadczającego o wystąpieniu z kościoła i z tego powodu żadającego zaprzestania przetwarzania przez kościół twoich danych osobowych na
  • Odpowiedz
@Pan_Slawek: @JoLemon: Tak wiem , że minął rok jak to napisałeś :) Ale chciałem zapytać jak ty byś się czuł gdyby Ciebie ktoś zapisał bez twojej zgody po urodzeniu do partii z której programem się kompletnie nie zgadzasz bo masz inne zdanie na jakieś tematy . Czy ty byś nadal siedział w tej partii bo "taka moda"? @czeskikot: Jesteś Apostatką/Apostatą ? :)
  • Odpowiedz