Wpis z mikrobloga

#informatyka #wifi #router #siecikomputerowe #pomocy #pytanie

Siemacie!

Totalny ułom sieciowy here, więc prośbę kieruję do cierpliwych. :)

Mam UPC, mam ichniejszy router CONNECT BOX, a do niego podłączyłem sobie właśnie stary router D-LINK DIR 600. Ten D-LINK posłuży mi jako osobna sieć WiFi dla centralki Xiaomi Mi Home Gateway. (Wyczytałem, że bezpieczniej sobie ów Mi Home postawić na osobnej sieci.)

Udało mi się podłączyć D-LINKA po kablu do kompa, skonfigurować nazwę sieci WiFi i hasło. Następnie podłączyłem kablem ethernetowym D-LINKA do CONNECT BOXA i to też na razie działa. Mogę nawet podłączyć się do tego WiFi D-LINKA i internet śmiga (mimo że diodka internetowa na D-LINKU nie jest zielona, tylko pomarańczowa - coś tam nie gra). Sprawdziłem w menu CONNECT BOXA, że numer IP D-LINKA został przypisany taki: 192.168.0.178 - ale po wbiciu go w przeglądarkę nie łączy się z routerem (nie wyskakuje menu D-LINKA). Dam radę coś tu rozegrać jeszcze?

I dodatkowe pytanie do użytkowników #xiaomi #mihome - jest jakaś normalna instrukcja uruchomienia tego systemu? Znalazłem tylko jakiś bieda-quick-manual.
Nie mam pojęcia, od czego zacząć. Przypuśćmy, że mam już nową sieć WiFi przeznaczoną do zabawy w MiHome. Co dalej?
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ladnyalegruby: Spoko. Ale wydaje mi się, że jakbym skonfigurował to, co tam trzeba skonfigurować, korzystając z innego kompa (bezpośrednie wpięcie się w D-LINKA), to mi ta użyteczność jest zbędna (wchodzenia na D-LINKA przez UPC CONNECT BOX).

@bi-tek: Kabel ethernetowy jest wpięty w gniazdo INTERNET w D-LINKU, a drugi jego koniec jest wpięty bodaj w "dwójkę" w UPC CONNECT BOX.

Po co wpinałeś Mi Home Gateway do
  • Odpowiedz
(Zacytuję tylko to, co mi powiedziano i co przeczytałem.) Podobno bezpieczniej postawić MiHome w osobnej sieci WiFi, z której nic innego nie będzie korzystać. Że niby Chińczyki nie będą mi grzebać w mojej lokalnej sieci z kompem, komórką i innymi urządzeniami. A MiHome to se mogą, bo tam będą tylko jakieś światełka, czujnik drzwi, wody, etc.

@Zajob_Ze_NieMaKiedy_TaczkiZaladowac: Ale ja bedziesz chciał z tego skorzystać to będziesz musiał się przepiąć z
  • Odpowiedz
@IAmBack: No, można. To jest związane z UPC Wi-Free, czyli z tą usługą, co to oddajesz kawałek łącza, ale w zamian możesz się podłączyć do czyjegoś "gościnnie", jak łazisz po mieście i ktoś ma to również uruchomione.

@ladnyalegruby: Poległem. :D Próbowałem grzebać w D-LINKU, ale to jednak trzeba mieć elementarną wiedzę, której nie zaposiadłem. Jak będzie potrzeba, to przepnę kabelek i podłączę się bezpośrednio do routera celem grzebania.
  • Odpowiedz