Aktywne Wpisy
St_Atheist +669
Piękne ujęcie jak to władza dba o swoje interesy. Wrocławskie osiedle Słoneczne Stabłowice musiało przez całą dobę kryzysu powodziowego patrzeć jak 1000 żołnierzy i strażaków + mieszkańcy Marszowic, budują silnie umocnione wały (po lewej) dla małej wioski i kilku osiedli bogatych ludzi, żyjących w drogich domkach jednorodzinnych. Tymczasem po prawej żyje około 7 tysięcy ludzi w blokach, którzy dla władz byli mniej istotni niż te kilkaset po lewej. Dopiero po zaangażowaniu mediów i nagłośnieniu sprawy, następnego dnia przyjechało wojsko i zaopatrzenie z miasta. Przez kilka dwa dni mieszkańcy sami budowali zapory z piasku i worków, które kupili na własny koszt.
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
NIe umniejszam roli jaką wojsko odegrało pomagając temu osiedlu, bo odwalili kawał dobrej roboty, ale obraz sam za siebie wiele mówi (patrząc na jakość umocnień). Na drugi dzień, gdy woda już zbliżała się do granicy wałów, wojsko mogło juz tylko kontynuować rozbudowę amatorskich wałów obronnych.
Cytując klasyka: "Mój ból jest większy niż Twój"...
https://www.onet.pl/informacje/onetwroclaw/po-tej-wypowiedzi-urzednika-mieszkanka-wybuchla-nie-mamy-nic-od-was/6fl6bsj,79cfc278
SmieszneZakola +29
Cześć mircy
To bedzie jeden z tych postów, które prawdopodobnie pojawią sie w kolejnych dniach.
Rodzina różowegopaska miała w Głuchłazach kwiaciarnie, która została zalana aż pod sufit w czasie powodzi. Oprócz zniszczeń budnyku przepadło także całe zaopatrzenie i sprzęt. Było to jedyne źródło dochodu czteroosobowej rodziny. Każda złotówka się liczy, dzięki!
Link do zbiórki: https://pomagam.pl/dhb49m
#powodz #powodz2014 #zbiorka #siepomaga #glucholazy
To bedzie jeden z tych postów, które prawdopodobnie pojawią sie w kolejnych dniach.
Rodzina różowegopaska miała w Głuchłazach kwiaciarnie, która została zalana aż pod sufit w czasie powodzi. Oprócz zniszczeń budnyku przepadło także całe zaopatrzenie i sprzęt. Było to jedyne źródło dochodu czteroosobowej rodziny. Każda złotówka się liczy, dzięki!
Link do zbiórki: https://pomagam.pl/dhb49m
#powodz #powodz2014 #zbiorka #siepomaga #glucholazy
W tym wpisie postaram się przybliżyć historię Biblioteki Aleksandryjskiej i odpowiedzieć na pytanie, czy Chrześcijanie faktycznie są odpowiedzialni za cofnięcie cywilizacji kilkaset lat w tył. Bardzo proszę o kulturę w komentarzach, jak również plusik i wysyłanie linka do mojego postu za każdym razem, gdy ktoś wspomni o Bibliotece Aleksandryjskiej. Nie ważne czy jesteś wierzący czy nie, chyba wszystkim powinno zależeć na prawdzie historycznej.
Czym była Biblioteka Aleksandryjska?
Była to największa biblioteka świata starożytnego, istniejąca w Aleksandrii, założona przez Ptolemeusza I Sotera. Funkcjonowała przy Muzeum Aleksandryjskim w okresie od III wieku p.n.e. do IV wieku n.e. Wszystkie wiadomości na temat jej wyglądu i planu pochodzą ze sprzecznych w stosunku do tego tematu źródeł antycznych. Nie znaleziono żadnego tekstu, który byłby sporządzony w bibliotecznych murach. Lokalizacja biblioteki jest nieznana. Istniały dwa zbiory biblioteczne - główny znajdował się w Bruchejonie, a pomocniczy zbiór (filia) przechowywany był w świątyni Serapisa – Serapejonie.
Pierwsze spalenie
W latach 48–47 p.n.e. w wyniku interwencji Juliusza Cezara w wojnę dynastyczną pomiędzy Kleopatrą i jej bratem Ptolemeuszem XIII w Aleksandrii wybuchł pożar, który strawił część zbiorów. Antyczni autorzy, którzy relacjonowali te wydarzenia, podają sprzeczne informacje. Seneka (De tranquilitate 9,5) pisze o 40 tys. utraconych ksiąg, Paweł Orozjusz (Oros., VI,15,3) – o 400 tys., a Kasjusz Dion (XLII,38) informuje o pożarze w stoczni, magazynach z chlebem i księgami (prawdopodobnie z tymi, co były przeznaczone do transportu do Rzymu), ale nie wspomina o pożarze w bibliotece. Plutarch nadmienia, że wkrótce po tym Marek Antoniusz, chcąc zadowolić Kleopatrę, zrekompensował straty kosztem przewiezienia do Aleksandrii części zbiorów Biblioteki Pergamońskiej, w liczbie 200 tys. Woluminów
Drugie spalenie
Przez następne dwa stulecia biblioteka funkcjonowała stosunkowo spokojnie. Swetoniusz w biografii Klaudiusza (42,2) informuje o tym, że cesarz zlecił wzniesienie przy Muzejonie nowego budynku, w którym przepisywano i publicznie odczytywano dzieła cesarskie. Niektórzy badacze w tym przekazie upatrują informację o początku upadku biblioteki. W 273 roku Aurelian zburzył i spalił Bruchejon podczas tłumienia buntu Zenobii, prawdopodobnie wtedy został zniszczony główny księgozbiór. Serapejon działał dalej – brak jest możliwości dokładnego określenia daty jego zniszczenia.
Chrześcijanie
W 391 roku w Aleksandrii doszło do zatargów pomiędzy chrześcijanami i wyznawcami religii tradycyjnych. Istnieją różne wersje pochodzenia i przebiegu konfliktu. Patriarcha Teofil otrzymał zezwolenie od cesarza Teodozjusza I na zniszczenie świątyń pogańskich, w tym Serapejonu.
Sokrates Scholastyk opisał to tak:
Konflikt relacjonował także pogański autor Eunapios. Zarówno Sokrates, jak i Eunapios informują o zburzeniu świątyni, ale obaj milczą na temat zbiorów biblioteki. Nie wiadomo też, jak wielki był księgozbiór w tym czasie i czy w ogóle znajdował się Serapejonie, tym bardziej że Paweł Orozjusz (VI, 15, 32) wzmiankuje o szafach do przechowywania ksiąg, które znajdowały się w różnych świątyniach aleksandryjskich. Po wydarzeniach 391 roku Muzejon i biblioteka w pewnym stopniu nadal funkcjonowały. Jednym z ostatnich intelektualistów, który pracował w instytucji, był matematyk i filozof Teon z Aleksandrii (zm. 405) – informacja o tym zawarta jest w Księdze Suda.
Podsumowanie
Za głównego winowajcę zniszczenia biblioteki uważany jest Juliusz Cezar, który walczył o władzę z Pompejuszem. W 47 r. p.n.e. dbając o własne bezpieczeństwo, nakazał ogniem zniszczyć egipską flotę znajdującą się w porcie. Ogień jednak szybko wymknął się spod kontroli i przeniósł się na tę część miasta, która znajdowała się najbliżej portu. Podczas pożaru został zniszczony magazyn rękopisów i skład z ok. 400 tysiącami papirusowych zwojów.
Chrześcijanie oczywiście nie pozostają bez winy, ale prawdziwa historia kłóci się z wersją często przedstawianą przez antyklerykałów jakoby to chrześcijanie spalili wspaniałą starożytną bibliotekę i cofnęli rozwój cywilizacji przynajmniej o kilkaset lat wstecz...
Off-topic
Szczerze mówiąc ciesze się z ostatniego poruszenia wokół mojego autorskiego tagu. Bardzo chciałbym podziękować użytkownikowi @lakukaracza_ który tak bardzo stara się mnie promować. Pojawiły się już głosy, że jestem opłacany przez Watykan czy przez PiS i chyba będę musiał porozmawiać z mirkami z którymi współtworzę swój tag, bo ja jeszcze ani złotówki nie widziałem (╯︵╰,)
źródło:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Biblioteka_Aleksandryjska
#wiara #ateizm #bekazateistow #bekazkatoli #historia #gimboateizm #gimbokatolicyzm #mirkomodlitwa #4konserwy
Ostatnim pracownikiem naukowym tej biblioteki była kobieta — matematyk, astronom, fizyk i zwierzchnik szkoły neoplatońskiej. Wszystkie te stopnie i zaszczyty, warto dodać, osiągnęła ona w wieku około 40 lat. Na imię jej było Hypatia.
Urodziła się w tym mieście w 370 roku n.e.. W czasach, gdy kobiety miały znikome szanse na zdobycie wykształcenia i traktowane były często jak niewolnice, Hypatia szybko pięła się w górę po szczeblach kariery. Była niewątpliwie bardzo urodziwa. Wielu mężczyzn starało się o jej rękę, ale odrzuciła wszystkie propozycje małżeństwa. Moim zdaniem, była to prawdziwie święta osoba. W tym czasie Aleksandria od dłuższego już czasu była częścią imperium rzymskiego i warunki życia w tym mieście pogarszały
Dzięki. Oglądałem film "Agora" właśnie o Hypatii. Niemniej wpis poświęcony był samej Bibliotece i mitowi jakoby Chrześcijanie spalili księgozbiór. Prawdziwa wersja bardzo się różni od tej często powtarzanej przez ateistów :-)
Btw. Rywalizacja Cyryla z Hypatią nie miała nic wspólnego z religią. Chodziło raczej o status społeczny - Patriarcha zazdrościł Hypatii tego jak ją odbierało społeczeństwo.
Komentarz usunięty przez autora
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,3997
oczywiście o paleniu książek też, aczkolwiek argumentu z biblioteką nigdy nie słyszałem. Jedyne co przychodzi mi do głowy to palenie ksiąg Saracenów i zbiorów z Grecji, aczkolwiek sam nigdy nie sprawdzałem źródeł tych twierdzeń, bo sam też tych argumentów nie używałem.
Ciężko jest mówić o KK, skoro wtedy nie było podziału na Katolicyzm, Prawosławie itp. Był jeden Kościół Powszechny.
@Hans_Landa: No to czekam na wpis o Giordano Bruno, w końcu był Dominikaninem więc się chyba łapie na #naukowcywiary?
Wspominałem już, że zamierzaliśmy zrobić też wpis o ciemniejszych czasach kościoła. Sam nasz tag powstał w celu odkłamania historii jakoby gdyby nie KK to dzisiaj byśmy byli na Alfa Centaurii... Niestety widzę, że po 1 miesiącu naszej pracy inni sami wiedzą lepiej o czym będziemy przez pisać 10 lat do przodu ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Mimo wszystko bardzo mnie to cieszy. Modlitwy zostały wysłuchane (
@Hans_Landa: Tak mnie nie podejdziesz
To ja wezwę szatana by się Tobie przyjrzał. Miłego dzionka.
OP przykleił z Wiki - spoko
Ja z tłumaczenia artykułu Carla Sagana - łykasz ciemnotę
https://pl.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan
Co do Bruna przepisz tekst do googla i znajdziesz źródło.
@Zawulon: Znajdź oryginalny artykuł i tam masz podane źródła do historyków. No chyba że google Ciebie przerasta.