Wpis z mikrobloga

@ConanLibrarian: wiedziałem, że się ktoś do tego #!$%@? bezsensownie.

Podałem adres dostawy i spodziewam się dostawy pod ten adres, a nie pod inny, oddalony o kilkanaście kilometrów.

Spodziewam się, że jeżeli na stronie zakupu tracking podaje, że dostawcą w kraju docelowym jest Poczta Polska, to doręczy przesyłkę Poczta Polska.
wiedziałem

@wonsz_smieszek: Czyli nie masz tego na umowie?

Spodziewam się,

oznacza coś innego niż: Pocztą Polską miałem dostać

Nie miałeś, ale wydawało ci się.

jeżeli na stronie zakupu tracking podaje

Albo sprzedawca tak się umawia i tak pisze, albo jakaś strona pokazuje jakieś informacje.

Masz w umowie PP?
@ConanLibrarian: nie wiem co jest w chińskiej umowie, nikt tego nie wie. Ale podaję adres doręczenia po to, żeby pod tym adresem odebrać przesyłkę - tak to działało zawsze.

Czy powinienem się cieszyć, że nie wysłali jej na Białoruś i nie muszę tam po nią zasuwać? Bo oni na przykład w nosie mają adres dostawy (co zapewne jest chińskimi krzaczkami w umowie napisane) i po prostu wszystko wysyłają na Białoruś.
@wonsz_smieszek: kupiles w chinach przesylka zajela sie chinska poczta, a nastepnie posrednik ktory dostarczy ja do ciebie.
Nie zawsze tym posrednikien w kraju bedzie poczta polska.

Ktos wyczul biznes, podpisal stosowne umowy i dostarcza do punktow odbioru.

Nie bardzo masz z kim walczyc w tym wypadku. Przy zakupach zgadzasz sie zeby paczka podrozowala po swiecie.
posrednik ktory dostarczy ja do ciebie

Ale on jej nie dostarczy do mnie. O to właśnie mam ból dupy. Dostarczy ją pod zupełnie inny adres bez żadnej wcześniejszej informacji.

Nie zawsze tym posrednikien w kraju bedzie poczta polska.

@PurpleHaze: to rozumiem, choć tracking od samego początku podaje PP.

Nie rozumiem dlaczego bez uprzedzenia ta przesyłka nie trafi pod podany adres dostawy. To nie jest sytuacja jak na Allegro, gdzie mogę wybrać
nie wiem co jest w chińskiej umowie

@wonsz_smieszek: A pyszczysz bez sensu.
Pokaż palcem zapis, że w Polsce dostarczyć to miała Poczta Polska.
;>

Czy powinienem się cieszyć,

Tak, powienieś się cieszyć, że przesyłka dotrze do kraju i będziesz mógł ją odebrać.

Gdyby kiedyś zebrało ci się na głebsze myślenie, to skonstatuj, że kupujesz tam, bo tanio, a oni korzystają z usług firm, które świadczą usługi… tanio.
Gdyby kiedyś zebrało ci się na głebsze myślenie, to skonstatuj, że kupujesz tam, bo tanio, a oni korzystają z usług firm, które świadczą usługi… tanio.

@ConanLibrarian: Nie interesuje mnie czy korzystają z firm które świadczą usługi drogo czy tanio. Mam pretensje o to, że nie dostarczają pod ustalony adres dostawy, a pod inny - wybrany przez siebie. To nie jest zwyczajne, przyjęte postępowanie.

Mam nadzieję, że zawartości przesyłki też nie zmienili
Nie interesuje mnie

@wonsz_smieszek: A właśnie o to pytasz, więc to cię interesuje.

czy korzystają z firm które świadczą usługi drogo czy tanio

Wspominałem, żebyś się tym zajął, gdy ci się na myślenie zbierze. Inaczej to nie ma sensu, gdyż nie zrozumiesz ironii w tej sytuacji.

mam nadzieję, że zawartości przesyłki też nie zmienili na inną.

Pokaż tę umowę gwarantującą dostarczenie w Polsce Pocztą Polską.
Bo oni nie zamienili też firmy
@ConanLibrarian: nie pokażę Ci na umowie, dobrze o tym wiesz. Nie mam pojęcia, gdzie znaleźć jakąś chińską umowę. Nikt nie ma. Dobrze o tym wiesz.

Piszę po raz n-ty: mam pretensje o to, że przesyłka nie zostanie doręczona pod wskazany adres, a pod inny, nieuzgodniony ze mną. Czy w tej sprawie jesteś w stanie jakoś pomóc albo skomentować, czy będziesz w kółko pisał "pokaż palcem", choć wiesz, że nie mam żadnej
nie pokażę Ci na umowie,

@wonsz_smieszek: Bo nikt tak się nie umawiał. Dlatego nie możesz twierdzić, że zmieniono operatora.
Nie miałeś go w umowie.

Normą jest, że nie przynosi przesyłki chiński listonosz, tylko jedna z firm działających w kraju adresata.
I tym razem zajęła się tym dana firma.

Jeśli chcesz zapłacić za to, by dostarczył przesyłkę pracownik konkretnej firmy, to trzeba było taką usługę wykupić. Alibaba zapewnia taką usługę.

Piszę po
@sylwek2k: poczta jest niedaleko, a nie w innej miejscowości. Nie zamawiam dla siebie, a dla osoby, dla której to duży kłopot.

No i chodzi o zasadę. Poczta, kurier, cokolwiek doręcza pod adres. Podałem adres, więc spodziewałem się, że przesyłka tam dotrze. Nie zostałem zapytany o wybór punkt, do którego miałaby ona zostać dostarczona - wówczas mógłbym się przynajmniej zorientować, że dostawa nie jest pod adres domowy, a do jednego z punktów.
poczta jest niedaleko, a nie w innej miejscowości.

@wonsz_smieszek:

ale inpost juz moze byc w innej miejscowosci

Nie zamawiam dla siebie, a dla osoby, dla której to duży kłopot.

@wonsz_smieszek:

to twoj problem, jak bawisz sie w posrednika

No i chodzi o zasadę.

@wonsz_smieszek:

jaka?

Poczta, kurier, cokolwiek doręcza pod adres.

@wonsz_smieszek:

hahaha :]

to pewnie dlatego tak czesto chodzilem na poczte, bo "dostarcza pod adres". W domu,
@sylwek2k: nie ma sensu, kolega pewnie bawi sie w dropshippera i teraz jest problem.
No niestety takie uroki handlu, gdy kupujesz w chinach i paczka ma przeleciec te XXXX km.

Chociaz prawde trzeba przyznac ze to mymeest to dramat, juz nawet nie chodzi o punkty dostarczania, ale kontakt z nimi jest zerowy.