Aktywne Wpisy

vorky +29
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

piotr-draus +19
#raportzpanstwasrodka. I łyso ?
źródło: 1000001201
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000001201
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
#pytanie #pytaniedoeksperta
Raspberry Pi - jedno-płytkowy mini komputer wielkości karty kredytowej z procesorem ARM pozwalający uruchamiać duże systemy operacyjne jak Linux, Android i mało kogo interesujący na tej platformie windows.
I jedno i drugie to programowalna elektronika Arduino jest tanie i mało wydajne obliczeniowo, raspberry pi to mniej
Wiem że odpowiedź wszystko pewnie będzie prawidłowa ale zastanawiają mnie jakieś konkretne przykłady, bo C++ ogarniam i zastanawiałem się co mógłbym z takiej płytki zrobić
Czy mam rozumieć, że arduino to taki komputer który steruje urządzeniami do niego podłączonymi?
W zastosowaniach to arduino jest o wiele lepsze tam gdzie chcesz tworzyć proste konstrukcje
Jak chcesz się bawić w tworzenie alarmów, sterowanie jakimiś kolorowymi diodami led, stworzenie jakiegoś urządzenia wejścia pod usb od podstaw to arduino może być lepszy.
źródło: comment_jksG2paFm7sHDjxCc9YkO09MzeKx0kXN.jpg
Pobierz@Delfin17: Jak się zastanawiasz w czym można wykorzystać to już jest problem bo nie odpowiemy na twoje pytanie oprócz rzucania oczywistymi projektami. Odpowiedź brzmi w czym chcesz. Żeby przybliżczyć ci sens twojego pytania to tak jakbyś pytał "do czego można wykorzystać taki język programowania"... Odpowiedź będzie taka sama. Albo trochę bardziej nisko poziomowo "do
W sensie że masz podłączone napięcie na wejście tego arduino, i kable od oświetlenia na wyjściu tak?
I napisanym programem sterujesz kiedy ten mikrokomputer przepuszcza napięcie z wejścia na wyjście. Dobrze rozumiem?
@Delfin17: Arduino operuje na sygnałach. Nie an prądzie. Nie byłbyś w stanie przepuścić dużego prądu do zasilenia lamp przez arduino bo sygnały (które też są prądem) przechodzą przez procesor. Ale możesz wykorzystać taki sygnał do sterowania innym urządzeniem. Np arduino będzie wysyłało sygnał do przekaźnika, który będzie załączał prąd 230 V z gniazdka dla lamp.
Tak ogólnie
a tu masz trochę bardziej rozpisane http://magu.pl/aqma-led-control (jestem nowicjuszem w elektronice, ale ni miałem z budową żadnych wiekszych problemów)
ps. u mnie leżą i się kurzą, ale co się dzięki nim nauczyłem to moje :)
Możesz kupić nawet sam procesor arduino i na niego pisać, będzie się pisało dokłądnie tak samo jak na arduino.
Tu
@Delfin17: https://www.youtube.com/user/elektromaras/videos a tu masz przykłady jak włączyć wiekszość czujników i modułów dostępnych na rynku
@AlvarezCasarez: Raczej nie. Lepszy jest RS Elektronika ale on nie omawia tematu mikrokomputerów. Po za tym elektroprzewodnik po akcji z patronite chyba się zwinął xD