Wpis z mikrobloga

@Delfin17: Arduino - ustandaryzowane(co do pinoutu) płytki najczęściej z mikrokontrolerem AVR i środowisko ich programowania Arduino IDE, w którym pisze się programy w C++.

Raspberry Pi - jedno-płytkowy mini komputer wielkości karty kredytowej z procesorem ARM pozwalający uruchamiać duże systemy operacyjne jak Linux, Android i mało kogo interesujący na tej platformie windows.

I jedno i drugie to programowalna elektronika Arduino jest tanie i mało wydajne obliczeniowo, raspberry pi to mniej
  • Odpowiedz
@QBA__: No tak tylko jakie są tego zastosowania? To co przeczytałeś widziałem na wiki tylko trochę mniej jasno opisane. Co można zrobić za pomocą takiej płytki?

Wiem że odpowiedź wszystko pewnie będzie prawidłowa ale zastanawiają mnie jakieś konkretne przykłady, bo C++ ogarniam i zastanawiałem się co mógłbym z takiej płytki zrobić
  • Odpowiedz
@pixele: Ale do tego są potrzebne jakieś silniczki czy coś co będzie tą deskę opuszczało prawda?

Czy mam rozumieć, że arduino to taki komputer który steruje urządzeniami do niego podłączonymi?
  • Odpowiedz
@Delfin17: Mikrokomputery. Jeden 8 bitowy oparty o procesor atmegę gdzie taktowanie procesora liczy się w kilkunastu MHz zawierajacy kilka KB ram, drugi dosyć mocny oparty o architekturę ARM posiadający już 1GB ramu. Dotatkowo różnią się wyjściami i wejściami np Raspberry Pi posiada wyjście hdmi oraz analogowe wyjście obrazu podczas gdy arduino nie posiada żadnego wyjścia obrazu.

W zastosowaniach to arduino jest o wiele lepsze tam gdzie chcesz tworzyć proste konstrukcje i tam gdzie chcesz być bliżej sprzętu czyli np bezpośrednio kontrolować jakieś czujniki czy sygnały odbierane lub nadawane przez procek. W raspberry po dochodzi ci warstwa systemu operacyjnego, procek raspberry to w uproszczeniu taki procek jak masz w telefonach. Na raspberce praktycznie musisz mieć postawiony jakiś system operacyjny np Linux albo Android i dopiero go oprogramowując możesz sterować urządzeniami przyłączonymi do RPi. Na arduino z kolei nie masz żadnego systemu i piszesz bezpośrednio na procesor - wbrew pozorom sprawia to, że o wiele łatwiej robi się na arduino proste rzeczy niż na raspberce.
  • Odpowiedz
@Delfin17: Jednocześnie sprawia też, że niektóre rzeczy na arduino mogą być niemożliwe do stworzenia np obsługa kamery. Jak chcesz tworzyć rzeczy oparte na współczesnych technologiach np wykorzystując technologie webowe, urządzenia usb jak np kamera, czy bawić się w niezależne urządzenie do programowania to rpi lepszy.

Jak chcesz się bawić w tworzenie alarmów, sterowanie jakimiś kolorowymi diodami led, stworzenie jakiegoś urządzenia wejścia pod usb od podstaw to arduino może być lepszy.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Znaczy moje pytanie jest bardziej takiej natury praktycznej. Zastanawiam się w czym można wykorzystać taki mikrokomputer. Do sterowania np jakimś silnikiem? Kiedy ma się włączać, a kiedy wyłączać?
  • Odpowiedz
Znaczy moje pytanie jest bardziej takiej natury praktycznej. Zastanawiam się w czym można wykorzystać taki mikrokomputer.

@Delfin17: Jak się zastanawiasz w czym można wykorzystać to już jest problem bo nie odpowiemy na twoje pytanie oprócz rzucania oczywistymi projektami. Odpowiedź brzmi w czym chcesz. Żeby przybliżczyć ci sens twojego pytania to tak jakbyś pytał "do czego można wykorzystać taki język programowania"... Odpowiedź będzie taka sama. Albo trochę bardziej nisko poziomowo "do
  • Odpowiedz
@AlvarezCasarez: Powiesz mi jak to wygląda?
W sensie że masz podłączone napięcie na wejście tego arduino, i kable od oświetlenia na wyjściu tak?
I napisanym programem sterujesz kiedy ten mikrokomputer przepuszcza napięcie z wejścia na wyjście. Dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
@Kryspin013: No właśnie o takie konkretne przykłady projektów mi chodziło. Nie za bardzo mam pomysły do czego można takie sprzęty wykorzystać, a mając jakieś przykłady dalej będę mógł kombinować samemu
  • Odpowiedz
I napisanym programem sterujesz kiedy ten mikrokomputer przepuszcza napięcie z wejścia na wyjście. Dobrze rozumiem?

@Delfin17: Arduino operuje na sygnałach. Nie an prądzie. Nie byłbyś w stanie przepuścić dużego prądu do zasilenia lamp przez arduino bo sygnały (które też są prądem) przechodzą przez procesor. Ale możesz wykorzystać taki sygnał do sterowania innym urządzeniem. Np arduino będzie wysyłało sygnał do przekaźnika, który będzie załączał prąd 230 V z gniazdka dla lamp.

Tak ogólnie to trochę za dużo żeby opisywać wszystko w jednym komentarzu, albo musisz znaleźć konkretny projekt do takich rzeczy albo poszukać sobie wiedzy w internecie. Np na youtubie jest kanał elektroprzewodnik, który nagrywał kiedyś co nieco o arduino i wyjaśniał jak takie rzeczy robić. Tego jest masa w internecie, bibliotek do obsługi urządzeń także - nie musisz pisać wszystkiego od
  • Odpowiedz
@Delfin17: w uproszczeniu - program sprawdza aktualną godzinę, jeżeli jest np. 10:00 (i należy o tej godzinie włączyć oświetlenie), to daje prąd na wyjściu jednego z PINów, ten prąd trafia do drivera LED, a ten daje prąd w kierunku ledów.

a tu masz trochę bardziej rozpisane http://magu.pl/aqma-led-control (jestem nowicjuszem w elektronice, ale ni miałem z budową żadnych wiekszych problemów)
  • Odpowiedz
@Delfin17: kup sobie obojętnie jakie arduino (UNO czy Leonardo nie ma znaczenia na początku zabawy), do tego kilka czujników, silników i baw się :) to chyba najlepsza metoda na naukę.

ps. u mnie leżą i się kurzą, ale co się dzięki nim nauczyłem to moje :)
  • Odpowiedz
@Delfin17: różnica jest tylko taka, że to jest nieoryginalny arduino. Kupując oryginał wspierasz ich organizacje, która pisze te wszystkie liby do obsługi urządzeń, całe arduino ide itp. Po za tym są gorsze jakościowo i łatwiej się psują. Ale tak ogólnie to nie ma znaczenia, są ze sobą 100% kompatybilne z arduino.

Możesz kupić nawet sam procesor arduino i na niego pisać, będzie się pisało dokłądnie tak samo jak na arduino.

Tu masz jakąś playlistę
  • Odpowiedz