Wpis z mikrobloga

• 1
Mirki, jaką wersję Linuxa polecacie w przypadku przesiadki z Win10? Głównie do przeglądania stron/YT i Spotify?
#linux
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cumill: U mnie na początek dobrze sprawdzał się Linux Mint. Distro jest oparte o Ubuntu. Mimo wszystko desktop Cinnamon jest dużo bardziej "oknopodobny" niż gnome lub unity w przypadku Ubuntu. Możesz też sobie obczaić kubuntu ze środowiskiem KDE. Również miłe dla oka, choć u mnie zdarzało się że trochę przycinało. Ale było to kilka lat temu i dużo mogło się zmienić ;-)
  • Odpowiedz
@sogen: Bo z windą czasami można p-------a dostać przez aktualizacje. U rodziny już dwa razy rozwaliły system. Po za tym winda ciężka jest.

@Cumill: Najbardziej polecałbym xfce z zaznaczeniem, ze domyślny konfig jest dosyć surowy. Jak miałeś kiedyś styczność z kalsycznym gnome i je lubisz to możesz wziąć mate. Oba środowsika są lekkie. Na screenie mój xfce.
Kryspin013 - @sogen: Bo z windą czasami można p-------a dostać przez aktualizacje. U ...

źródło: comment_qGoKbGyPE6R5bSldzKAo7onqkvCIKKfz.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
unity w przypadku Ubuntu. Możesz też sobie obczaić kubuntu ze środowiskiem KDE. Również miłe dla oka, choć u mnie zdarzało się że trochę przycinało. Ale było t

@MrJohnny: od wczoraj od wersji 18.04 już nie ma Unity, a jest GNOME.

Możesz też sobie obczaić kubuntu ze środowiskiem
  • Odpowiedz
@Cumill: To jak będziesz chciał zainstalować sterowniki do karty graficznej będziesz miał w Ustawieniach Systemu.
Jeśli bateria w laptopie będzie się szybko rozładowywała zainstaluj TLP.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@uppss dziękuję Mirku, jak wrócę do domu to wieczorem sobie coś podziałam. Mam nadzieję, że pod kątem obciążenia sprzętu Linux będzie lżejszy :)
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013 np nie działa mikrofon z zintegrowana kartą w płycie ASRock H81M-VG4 R3.0

Linuch nie chce też za bardzo wposlparcowac ze smart TV w chyba wszystkich telewizorach jakie testowalem
  • Odpowiedz
np nie działa mikrofon z zintegrowana kartą w płycie ASRock H81M-VG4 R3.0

@sogen: O wow, i pewnie jaszcze obwiniasz o to linuksa zamiast producenta płyty głównej? Tak jakby windows bez sterowników od producenta działał zajebiście na starcie przy jakiejś chińskiej/tajwańskiej płycie głównej?
  • Odpowiedz