Aktywne Wpisy

chalka_56 +176
O co chodzi ze spamowaniem Polexit na czacie? Czy naprawdę Polacy są aż tak ograniczeni?
#kanalzero
#kanalzero

Deathspeace +60
#kanalzero Dlaczego tam nie ma żadnego ekologa który powie jasno że jeżeli zielony ład nie zostanie wprowadzony to rolnicy za 30 lat będą mogli hodować co najwyżej daktyle? Sami narzekają co rok na suszę #!$%@?

Jakieś fajne tutoriale/książki odnośnie programowania webowego?
Nie interesują mnie póki co zagadnienia frontendowe, interesuje mnie sama komunikacja klient-serwer, tylko tak trochę głębiej niż "mam dwie ręce nimi kręcę" jak do tej pory zdążyłem to zaobserwować.
Bo fajnie, że da się w VS utworzyć projekt web service który nam od razu automagicznie wystawi na zewnątrz jakiegoś WSDLa, który to projekt klienta potem tak samo automagicznie rozparsuje i w ogóle wszyscy żyli długo i szczęśliwie - wszystko działa, tylko nadal nie masz kompletnie bladego pojęcia CZEMU (nawet nie wiadomo co pomiędzy sobą przesyła klient i serwer, a to ma duże znaczenie w moim przypadku).
Niestety (a może stety? przynajmniej coś nowego) mam do zrobienia integrację z makabrycznie rozpasionym web service po SOAP, gdzie (uproszczona) dokumentacja samych schem XML za pomocą których się mamy porozumiewać ma 200+ stron A4, dodatkowo komunikacja jest szyfrowana i dochodzi cała masa innych upierdliwości typu niejasna dokumentacja tego usługowego molocha. A żeby rozbroić coś takiego, to trzeba wiedzieć coś więcej niż "hehe, klikam i działa lel" - a nic z webu jak dotąd nie robiłem, więc zostałem po prostu zalany po uszy ilością nowych rzeczy do ogarnięcia i nawet nie wiem gdzie tu jest początek.
- /web/base
- /web/query
itd ... a potem to juz konkretne pliki/klasy odpowiadaja za konkretne rzadania, i dalej kieruja swoje dane.