Wpis z mikrobloga

#csharp #programowanie

Jakieś fajne tutoriale/książki odnośnie programowania webowego?

Nie interesują mnie póki co zagadnienia frontendowe, interesuje mnie sama komunikacja klient-serwer, tylko tak trochę głębiej niż "mam dwie ręce nimi kręcę" jak do tej pory zdążyłem to zaobserwować.

Bo fajnie, że da się w VS utworzyć projekt web service który nam od razu automagicznie wystawi na zewnątrz jakiegoś WSDLa, który to projekt klienta potem tak samo automagicznie rozparsuje i w ogóle wszyscy żyli długo i szczęśliwie - wszystko działa, tylko nadal nie masz kompletnie bladego pojęcia CZEMU (nawet nie wiadomo co pomiędzy sobą przesyła klient i serwer, a to ma duże znaczenie w moim przypadku).

Niestety (a może stety? przynajmniej coś nowego) mam do zrobienia integrację z makabrycznie rozpasionym web service po SOAP, gdzie (uproszczona) dokumentacja samych schem XML za pomocą których się mamy porozumiewać ma 200+ stron A4, dodatkowo komunikacja jest szyfrowana i dochodzi cała masa innych upierdliwości typu niejasna dokumentacja tego usługowego molocha. A żeby rozbroić coś takiego, to trzeba wiedzieć coś więcej niż "hehe, klikam i działa lel" - a nic z webu jak dotąd nie robiłem, więc zostałem po prostu zalany po uszy ilością nowych rzeczy do ogarnięcia i nawet nie wiem gdzie tu jest początek.
  • 1
@Khaine: z tego co wiem (a tez tego nie pisze), to rozbija sie to o MVC i routing, o ile mnie pamiec nie myli masz plik z wersjami gdzie idzie dany request, czyli np w pliku masz:

- /web/base
- /web/query

itd ... a potem to juz konkretne pliki/klasy odpowiadaja za konkretne rzadania, i dalej kieruja swoje dane.