Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kaczus2B: Podejrzewam, że znajdą się jakieś kompilatory, na których mogłoby się to zachować inaczej (np. tak jak mówisz). W każdym razie napisałem co myślę o tym zadaniu (pokazałem proces myślowy), ale nie podobało im się to, że nie podałem wprost jednoznacznie prawidłowej odpowiedzi i zwyczajnie nie zaliczyli mi tego zadania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Jak mnie zatrudniano w latach 90, czy kolegę na początku 2000 to było normalne. Teraz się porobiło, bo byli potrzebni tacy do tworzenia formatek, to i spuszczono z wymagań.

Pamiętam na rozmowie, poza jakimiś tam śmiesznymi rzeczami właśnie co będzie wynikiem funkcji, było jeszcze zaprojektować i napisac prostą bazę relacyjną oparta o pliki binarne z podstawowymi operacjami... To było czymś normalnym dawniej, mam nadzieję, że wrócimy do takich wymagań, bo poprawiam teraz
Flypho - > Jak mnie zatrudniano w latach 90, czy kolegę na początku 2000 to było norm...
  • Odpowiedz
@Khaine to bym nawet ja wiedział a znam tylko podstawy c, jak dla mnie spoko pytanie na juniora, tylko że juniora a nie kogoś kto zrobił tutorial
Rozumiem że junior może nie znać narzędzi czy dobrych praktyk, ale pasuje, żeby przynajmniej język miał dobrze opanowany
  • Odpowiedz
można się domyślić

@AwizisieAkat: nie, nie można. Albo wiesz, że sytuacja jest UB albo nie a to jest w 99% przypadków wiedza kompletnie zbędna. Im dłużej programujesz tym gorszy w tym będziesz, bo jak ktoś jest świeżo po przeczytaniu jakiegoś podręcznika gdzie ktoś wypisywał takie kwiatki to jeszcze pamięta. A potem mija kilka miesięcy i mózg pozbywa się zbędnych informacji dla których nie ma zastosowania.
  • Odpowiedz
Po pierwsze to jest C++ a nie jakaś Java

@lionbest: MM CEPLUSPLUS TAKI ELITARNY MMM XD Zawsze mnie to śmieszy.

Po drugie akurat wiedza że coś może być UB w C++ jest jedną z najważniejszych rzeczy zaraz po tym jak wyjdziesz z brodzika intelektualnego
  • Odpowiedz
for (char i = 0; i*2 < 100 ; i++)

@MamCieNaHita: To akurat nie jest przepelnienie zmiennej, a nawet gdyby bylo przepelnienie zmiennej to overflow na signed typach jest UB. Tutaj wynikiem jest 50, bo i*2 to jest typecast do inta.
  • Odpowiedz
Albo wiesz, że sytuacja jest UB albo nie a to jest w 99% przypadków wiedza kompletnie zbędna.

@Khaine: Chyba sobie zartujesz, ze wiedza na temat tego co jest UB a co nie jest kompletnie zbedna.
  • Odpowiedz
Chyba sobie zartujesz, ze wiedza na temat tego co jest UB a co nie jest kompletnie zbedna

@dupasmoka: Zależy o jakich UB mówimy. Bo jest UB typu dereferencja null pointera - które jest rzeczą oczywistą, że tak się nie robi bo nie wiadomo co się stanie. Albo może być tak, że masz sobie zadeklarowaną zmienną, której nie inicjalizujesz w konstruktorze - przykładowo bool. No i możesz się do tego pola
  • Odpowiedz