Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #pracait

Taka ciekawostka. Kiedyś byłem na rozmowie rekrutacyjnej (prawie dwa lata temu) i jednym z pytań było co zwróci ten kod XD Dopiero dzisiaj znalazłem ten konkretny przykład, bo chciałem koledze pokazać jakie p----y niekiedy siedzą w C++ żeby od gościa świeżo po studiach wymagać debugowania UB oczami xD Nawet nie pamiętam czy sprecyzowali o jaki kompilator chodzi (chyba nie).

Spojrzałem na to i rzuciłem, że bodaj 11 na co gość ucieszony odparł, że to UB i w sumie to nie wiadomo xD No nie dostałem się, szkoda w c--j xD Ciekawe czy znaleźli jakiegoś świra na to JUNIORSKIE (XD) stanowisko który przeszedł pomyślnie rozmowę, bo pozostałe pytania były niewiele mniej p----------e. Oczywiście firma z polskim kapitałem rozmiaru januszexu, więc srania powyżej wysokości własnej głowy można się było spodziewać.
Khaine - #programowanie #cpp #pracait

Taka ciekawostka. Kiedyś byłem na rozmowie r...

źródło: comment_Y7LCzMv5Va8LZ5IHC5WV49NamC1eoX4v.jpg

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MamCieNaHita: Może o jakieś wzorce projektowe, co to jest klasa czysto wirtualna, klasa abstrakcyjna, dziedziczenie i wiele innych rzeczy które mają jakieś przełożenie na rzeczywistość? Co to jest szablon, czemu klasa bazowa ma mieć wirtualny destruktor. Długo by wymieniać rzeczy z kategorii faktycznie istotnych. I tak pytaniem nr 1. z C++ oraz C powinno być:

1. Co to jest wskaźnik i co można z nim zrobić.
  • Odpowiedz
@Khaine: ale pewnie nie chodziło byś wszystkie ub znal na pamięć, ale pewnie, bys wychwycił wiele podstawowych, bo wtedy wiadomo, że nie będziesz musaał tak, aby popełniać te błędy. Przedstawiony tu to jeden z podstawowych i opisywanych w dobrej literaturze...
  • Odpowiedz
Przedstawiony tu to jeden z podstawowych i opisywanych w dobrej literaturze...

@Kaczus2B: I serio uważasz, że ktoś na stanowisku JUNIORSKIM, kto jeszcze może nie umieć nawet porządnie unikać wycieków pamięci (choćby rzeczony niewirtualny destruktor) powinien pamiętać UB, bo ma 0.1% szans, że jakiś napotka w życiu? xD

No bądźmy poważni po prostu. Chyba, że ludziom od C++ się pomieszało już kompletnie. Potem zdziwienie, że wszyscy uciekają do Javy czy C#
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita: No ale można też się np. po nim poruszać "z buta" za pomocą sizeof. Wiadomo, że nikt normalny tak nie robi - ale jakby mi ktoś powiedział że tak się da, to bym wiedział że rozumie o co chodzi.
  • Odpowiedz
@Khaine: Jak mnie zatrudniano w latach 90, czy kolegę na początku 2000 to było normalne. Teraz się porobiło, bo byli potrzebni tacy do tworzenia formatek, to i spuszczono z wymagań.

Pamiętam na rozmowie, poza jakimiś tam śmiesznymi rzeczami właśnie co będzie wynikiem funkcji, było jeszcze zaprojektować i napisac prostą bazę relacyjną oparta o pliki binarne z podstawowymi operacjami... To było czymś normalnym dawniej, mam nadzieję, że wrócimy do takich wymagań,
  • Odpowiedz
mam nadzieję, że wrócimy do takich wymagań

@Kaczus2B: Nie wrócimy. Już dawno się wszyscy poza polskimi januszexami zauważyli, że to bez sensu. A napisanie bazy relacyjnej (czy raczej silnika bazy relacyjnej) to raczej nie jest coś, co robi się w 30 min. Zależy jak bardzo prosta miałaby być ta baza - nie zmienia faktu, że trzeba by podumać jak to poukładać (chyba każda tabela = jeden plik, to nieco łatwiej).
  • Odpowiedz
a jakich pytań na juniora byś się spodziewał?

@MamCieNaHita: na juniora pyta się o rzeczy podstawowe takie jak składnia i możliwość analitycznego myślenia. Nic więcej od juniora osoba normalna nie powinna oczekiwać.

Pamiętam na rozmowie, poza jakimiś tam śmiesznymi rzeczami właśnie co będzie wynikiem funkcji, było jeszcze zaprojektować i napisac prostą bazę relacyjną oparta o pliki binarne z podstawowymi operacjami... To było czymś normalnym dawniej, mam nadzieję, że wrócimy do
  • Odpowiedz
@Khaine: Pół roku temu zmieniałem pracę. Byłem w takiej jednej firmie co to potrzebowali mojego profilu. Nie mieli niestety nikogo na moim poziomie kto mógłby mnie realnie przepytać. Ułożyli więc test właśnie z takich gówien, które podałeś.

Najbardziej r-------o mnie mniej więcej takie zadanie

int sum = 0;
for (char i = 0; i*2 < 100
  • Odpowiedz
Może ja jestem jakiś dziwny, ale jak często zdarzyło wam się w pracy robić pętle używając char'a?

@gzres: chara nie, bo od tego jest typ int8_t / uint8_t (ma jawnie podany rozmiar i czy jest ze znakiem czy nie) i jego użycie ma sens jak robisz coś na 8-bitowcu (np. pic/avr itp.)
  • Odpowiedz