Aktywne Wpisy

FajnyTypek +52
źródło: temp_file2424853994880701963
Pobierz
FajnyTypek +22
źródło: temp_file3901613056731852469
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: temp_file2424853994880701963
Pobierz
źródło: temp_file3901613056731852469
PobierzWykop.pl
Taka ciekawostka. Kiedyś byłem na rozmowie rekrutacyjnej (prawie dwa lata temu) i jednym z pytań było co zwróci ten kod XD Dopiero dzisiaj znalazłem ten konkretny przykład, bo chciałem koledze pokazać jakie p----y niekiedy siedzą w C++ żeby od gościa świeżo po studiach wymagać debugowania UB oczami xD Nawet nie pamiętam czy sprecyzowali o jaki kompilator chodzi (chyba nie).
Spojrzałem na to i rzuciłem, że bodaj 11 na co gość ucieszony odparł, że to UB i w sumie to nie wiadomo xD No nie dostałem się, szkoda w c--j xD Ciekawe czy znaleźli jakiegoś świra na to JUNIORSKIE (XD) stanowisko który przeszedł pomyślnie rozmowę, bo pozostałe pytania były niewiele mniej p----------e. Oczywiście firma z polskim kapitałem rozmiaru januszexu, więc srania powyżej wysokości własnej głowy można się było spodziewać.
źródło: comment_Y7LCzMv5Va8LZ5IHC5WV49NamC1eoX4v.jpg
Pobierz1. Co to jest wskaźnik i co można z nim zrobić.
@Kaczus2B: I serio uważasz, że ktoś na stanowisku JUNIORSKIM, kto jeszcze może nie umieć nawet porządnie unikać wycieków pamięci (choćby rzeczony niewirtualny destruktor) powinien pamiętać UB, bo ma 0.1% szans, że jakiś napotka w życiu? xD
No bądźmy poważni po prostu. Chyba, że ludziom od C++ się pomieszało już kompletnie. Potem zdziwienie, że wszyscy uciekają do Javy czy C#
Pamiętam na rozmowie, poza jakimiś tam śmiesznymi rzeczami właśnie co będzie wynikiem funkcji, było jeszcze zaprojektować i napisac prostą bazę relacyjną oparta o pliki binarne z podstawowymi operacjami... To było czymś normalnym dawniej, mam nadzieję, że wrócimy do takich wymagań,
@Kaczus2B: Nie wrócimy. Już dawno się wszyscy poza polskimi januszexami zauważyli, że to bez sensu. A napisanie bazy relacyjnej (czy raczej silnika bazy relacyjnej) to raczej nie jest coś, co robi się w 30 min. Zależy jak bardzo prosta miałaby być ta baza - nie zmienia faktu, że trzeba by podumać jak to poukładać (chyba każda tabela = jeden plik, to nieco łatwiej).
@MamCieNaHita: na juniora pyta się o rzeczy podstawowe takie jak składnia i możliwość analitycznego myślenia. Nic więcej od juniora osoba normalna nie powinna oczekiwać.
Najbardziej r-------o mnie mniej więcej takie zadanie
int sum = 0;
for (char i = 0; i*2 < 100
pokazuje, że jesteś świadomy czegoś takiego jak przepełnienie zmiennej
@gzres: chara nie, bo od tego jest typ int8_t / uint8_t (ma jawnie podany rozmiar i czy jest ze znakiem czy nie) i jego użycie ma sens jak robisz coś na 8-bitowcu (np. pic/avr itp.)
Znalazłem :P
unsigned char half_limit = 150;
for (unsigned char i = 0; i < 2 *