Wpis z mikrobloga

@SzymonCzarownik: istnieje zakaz prowadzenia biznesu, który JEST ograniczeniem wolności. Jeśli chcę pracować u kogoś w handlu, w niedzielę, to nie mogę tego robić. Również nie mogę tego nakazać moim pracownikom, z którymi mam umowę, którą zaakceptowali.
  • Odpowiedz
@Kaczus2B: jak nikomu nie polepszono, części nie polepszono a docelowo i im ma przysługiwać wolna niedziela, mój post ma na celu jedynie załagodzenie tego jak bardzo duży nacisk niektórzy kładą na ten zakaz, takiej afery nie było chyba od czasów ACTA
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: 6 tysięcy rocznie dla kogoś z biednej rodziny to jest majątek. Stypendia są też na dziennych, więc to żaden argument. Jakość wykształcenia NIE JEST taka sama, szczególnie w IT (no weź na zdrowy rozsądek - nauka 5 dni w tygodniu i praca 1 dzień, czy nauka 2 dni w tygodniu i praca 5 dni w tygodniu).

Mam znajomych, którzy gdyby nie dostali się na dzienne po prostu by nie
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: A komu odpowiada praca pod ziemią i jak to stwierdzić? Świażakowi, który nigdy tam nie był i po pierwszym dniu ucieknie? Taktyka, że jak się nie podoba to można się zwolnić jest zła, bo w końcu żyjemy w Polsce i każdy kraj ma tak, że pracownik tego kraju jest bardziej wartościowy od pracownika innego kraju, który przyjedzie na saksy. Pracodawca zawsze kogoś znajdzie (patrz imigracja).
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Ja nie pracuję, ale pracowałem kiedyś fizycznie, w lesie, ciężko ale na świeżym powietrzu i też widziałem osoby, które po 1 dniu wiedziały, że więcej tu nie wrócą (sam trochę taki byłem). Jak pracujesz na kopalni to na pewno wiesz, jaki to jest z-------l a wątpię, że górnicy zjeżdżają sobie na dół żeby sobie odpocząć…
  • Odpowiedz
że zostanie zniszczona polska gospodarka

@SzymonCzarownik: Miej ty rozum i godność człowieka, skoro nawet ponoć studia ukończyłeś, wpływu na gospodarkę nie ocenia się idioto po kilku tygodniach, ale np po kilku latach.
  • Odpowiedz
@tell_me_more: ale popatrz, 1 semestr jako świeżak pracujesz np w biedronce od pon do pt, potem jak już trochę umiesz to idziesz do IT pracować =) i to jest lepsze niż studia dzienne, przecież każdy kto studiował powie Ci, że jak sam nie będziesz się interesował to nic z tego nie będzie, studia to solidna teoretyczna podstawa + radzenie sobie z problemami, ale bez praktyki to produkowani są bezrobotni "programiści"
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: Ale kto nie lubi z--------u się zwalnia po tygodniu i koniec problemu. Gdy ciężka praca jest dobrze opłacana zawsze będą na nią chętni, nawet na te niedziele w Lidlu. Szkoda, że ta część społeczeństwa, której to przeszkadza woli ograniczyć wolność całego społeczeństwa niżeli skorzystać ze swojej wolności i zmienić pracę na taką, która im będzie odpowiadać.
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: no właśnie, dobrze opłacana, a na wykopie już masz płacz, że górnicy za dużo zarabiają, ile to pojawia się głosów, że co to ma być, że górnik ma trzynastkę np., ciągle nie widzę problemu w jak to nazywasz "ograniczeniu wolności" - bo co to za ograniczenie jak mogę zrobić zakupy w sklepie dużej sieci w sobotę albo w mniejszym sklepie w niedzielę?
  • Odpowiedz
@SzymonCzarownik: Górnik za pracę w niedziele dostaje 200% stawki. W tym tygodniu będzie strajk jeżeli rząd nie ustąpi i nie podniesie znowu płac, a pewnie ustąpi by w TV nie pokazali górników. Co z tego, że dwa lata temu byliśmy w upadłości. Po wydojeniu kasy z Energa i Taurona (na czym ucierpieli akcjonariusze, nawet jednego dyrektora musieli tam wywalić bo się nie zgadzał na drenaż) zmieniono jedynie nazwę spółki i
  • Odpowiedz