Wpis z mikrobloga

Mirki, mam pytanie odnośnie #spam #it #internet #programowanie

Kłócę się z kimś, o zbieranie danych (adresów, maili itd) poprzez chat na facebooku.
Czy potencjalny haker jest w stanie dowiedzieć kto podał dalej jego wiadomość? Sam tekst, bez jakichkolwiek linków, odnośników do zewnętrznych stron.

O ile mi wiadomo, to nie ma takiej opcji, aby do tego dojść, ale pomyślałem, że zapytam kogoś kto wie więcej ode mnie na ten temat. Fajnie by było jakby ktoś mniej więcej określił dlaczego tak się da lub nie
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lajdak: no tak, w końcu to on pierwszy wysyła wiadomość i puszcza ją w neta. Tylko nie rozumiem w jaki sposób miałby otrzymać te dane. I co jeśli wiadomość jest przesłana przez grupową konwersacje?
  • Odpowiedz
@hedrum: Można np ukrywać dane w tekście i indywidualnie przesyłać każdemu tekst z innymi metadanymi. Wtedy jeśli ktoś go przeklei będzie można jednoznacznie określić kto to był. Czytałem niedawno artykuł o tym ale nie mogę teraz znaleźć.
  • Odpowiedz
@NikczemnyJudasz: obczaje jak tylko wrócę (σ ͜ʖσ)

Ale z tego co rozumiem to nie bardzo jest opcja żeby puścić wiadomość, którą ludzie podają dalej i za pół roku mieć bazę kont przez które przeszła wiadomość?
  • Odpowiedz
@NikczemnyJudasz
@hedrum wszystko jest możliwe, jeżeli craker dostanie dostęp do kodu/bazy danych, to cuda może. Wcale nie są to super moce, ani jakieś super skomplikowane programy. Korzysta się z zwykłej nieuwagi/głupoty ludzkiej. Można nawet do Pentagonu. Sęk tkwi w tym, aby się zorientować kto jest pracownikiem i dostać jego np email służbowy.
  • Odpowiedz