Wpis z mikrobloga

Dużo się mówi o sprzedaży tytułów multiplatformowych, czy nawet sensie wydawania gier na większej liczbie systemów. Rzadko kiedy firmy udostępniają twarde liczby, które pozwalałyby zweryfikować rzeczywistość, aczkolwiek wciąż nie brakuje szaleńców, którzy opieraliby się na nierzetelnych danych od vgchartz w celu udowodnienia swoich racji. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tak się składa, że Yacht Club Games postanowiło pochwalić się swoimi wynikami z okazji przekroczenia dwóch milionów sprzedanych kopii Shovel Knighta, prawdopodobnie jednej z najlepszych gier stworzonych z pomocą platformy crowdfundingowej Kickstarter.
Podano dużo ciekawych danych (jak chociażby fakt, że YCB musiało dołożyć do dodatkowych kampanii), ale mnie zainteresowała sprzedaż na różnych platformach. Na pierwszym miejscu jest PC (a właściwie Windows, Mac był liczony osobno) z niewielką przewagą nad 3DS, dalej Switch, WiiU, PS4 i Xbox One - jeżeli chodzi o duże platformy.
*WiiU przebiło PS4 i XBO razem wzięte
*konsole Nintendo to ponad 50% sprzedaży
*najszybciej sprzedawała się wersja na Switcha
*Shovel Knight na najnowszej konsoli Nintendo był też najbardziej dochodowy
Pomimo stosunkowo słabych wyników Plague of Shadows oraz Specter of Torment twórcy zapewniają, że prace nad King of Cards i trybem 4-osobowym trwają bez zmian.
Zainteresowanych głębszą analizą zachęcam do odwiedzenia strony Yacht Club Games.
#shovelknight #pcmasterrace #konsole #nintendo #kickstarter
Shovel Knight Treasure Trove przez tydzień będzie do kupienia z 20% zniżką na wszystkich platformach.
A.....r - Dużo się mówi o sprzedaży tytułów multiplatformowych, czy nawet sensie wyda...

źródło: comment_TRSaxGea7xNgSKlabGKxZ2dUD8UNKgl2.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

*najszybciej sprzedawała się wersja na Switcha

@Agnaktor: Switch to obecnie raj dla twórców indie, gry sprzedają się tam jak ciepłe bułeczki :) Gdybym miał kupować konsolę to pewnie mój wybór padłby właśnie na platformę od Nintendo.
  • Odpowiedz
@Agnaktor: Zapominasz o jednej ważnej rzeczy, ile bardzo dobrych tytułów jest na PS4, XBO i PC, a ile na WiiU czy Switcha. Myślisz że ktoś kto ma konsolę z wielkimi tytułami będzie całował z pocałowaniem rączki każdego indyka? No nie róbmy sobie jaj xD
  • Odpowiedz
@iamtehwin: Nie wiedziałem, że konsole Nintendo nie mają wielkich tytułów, muszę to sobie zanotować na przyszłość. ( ͡° ͜ʖ ͡°) A tak serio, to też kwestia, że jednak SK uderza w struny fanów retro, a tych siłą rzeczy będzie najwięcej na konsolach od firmy z najdłuższym stażem na rynku gier wideo.
  • Odpowiedz
@hivonzooo: Co to za fallus logiczny?

@iamtehwin: Ile? Mniej więcej tyle samo. Chociaż przykład Wii U to trochę ciekawe zagadnienie w zależności kogo spytasz. Konsola nie miała w ogóle dobrych gier i była kijowa, a jednocześnie miała ich za dużo i same porty na switcha, w zależności od aktualnie potrzebnej narracji. :P
  • Odpowiedz
@Pantalonek: niestety ale obecnie największym problemem Switcha jest właśnie jego popularność. Nowych, naprawdę ciekawych gier jest bardzo mało i jedyne które mnie byłyby w stanie zainteresować to gry Nintendo. Cała reszta to porty z innych platform. Doom, Skyrim, wspomniany Shovel Knight. Gry indie są tam tak popularne właśnie ze względu na brak wsparcia dużych firm third party. Dlatego poddałem w wątpliwość opłacalność kupowania sprzętu, który na dłuższą metę nie oferuje
  • Odpowiedz