Wpis z mikrobloga

Mireczki, chyba ktoś próbuje mnie oszukać na OLX.

Mam do sprzedania drogi telefon. Gość bez targowania się oferuje taki tok transakcji. Czy myślicie, ze jeżeli potwierdzę wysyłkę na podstawie potwierdzenia przelewu, a następnie po prostu poczekam na przelew i wyślę telefon po jego otrzymaniu, to będzie ok? Jeżeli pieniądze nie dojdą, mimo wysłania potwierdzenia przelewu, zgłoszę sprawę na policję. Widzicie jakieś potencjalne zagrożenia? #olx #oszukujo
Pobierz LAdam - Mireczki, chyba ktoś próbuje mnie oszukać na OLX. 

Mam do sprzedania drogi t...
źródło: comment_9XChmVxm8VKK8AZydWsTpIlEK4D8itLS.jpg
  • 140
@LAdam: kase bedziesz miał w ciagu 24h max chyba ze macie ten sam bank to natychmiast. poczekaj i wyslij dopiero. Jeśli zrobi z samego rana przelew to duża szansa ze wieczorem juz bedzie kasa u ciebie
@LAdam smako@onet.pl i milion innych też do mnie pisało jak sprzedawałem S8+.
Łamana polszczyzna, pytają o numer konta gdzie mają przelać pieniądze a później wysyłają na maila niby potwierdzenie przelewu.
Mail wpada do spamu z Royal Bank lub Lloyds Bank.
Żeby pieniądze do ciebie doszły musisz wysłać numer listu przewozowego.

W pewnym momencie po napisaniu wiadomości zaraz usuwali wysłane wiadomości bo w każdej pisałem, że póki hajsu na koncie nie zobaczę to
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@LAdam: jak dostaniesz potwierdzenie wykonania przelewu, to wyślij mu w zamian potwierdzenie nadania przesyłki i czekaj aż zacznie narzekać, że telefon jeszcze nie przyszedł ;)
@LAdam:

powiedź, że OK i niech zrobi ten fake przelew.

Dostaniesz od niego potwierdzenie podrobione pewnie, i to wysyłasz do banku czy aby wszystko się zgadza. Oni to zawsze sprawdzają i jeśli jest fałszywe to z automatu jest zgłoszone na policje.

Już to przerabiałem. Koleś dostał zawiasy, bo to pierwsze takie przewinienie jego.