Wpis z mikrobloga

@spiritus Polne drogi, szutrówki w lesie i błotniste drogi raczej eliminują Evado, bo na tych kapciach będzie Ci "tańczyć" rower i się będzie słabo się jechało. A mtb na szosie nadal da radę. Zdecyduj się ile będzie jeżdżenia po szosie, ile po "bezdrożach" ;P.
  • Odpowiedz
@NuclearCycling: Kurde... ciężko określić. Przeprowadziłem się w nowe miejsce i tu jest pełno fajnych lasów, jednak trzeba tam dojechać rowerem. Kusi też aby rowerem na Roztocze pojechać (w sumie 50 km jest).
Lasy kuszą, asfaltem też się będzie sporo jeździć.
  • Odpowiedz
@spiritus: Oczywiście, bez najmniejszego problemu. Koło 29 cali to tak naprawdę rozmiarem obręcz taka sama jak w tym Evado - 28 cali - tylko opona dokłada swoje. Nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś sobie założył takie szosowe, gładkie opony.
  • Odpowiedz
  • 0
Miałem ten sam dylemat. Na wąskich 28 calowych kołach nie mogłem ujechać po piasku w lesie. Za to na aswalcie było ok. Kupiłem jednak mtb Cross na 27.5 calach założyłem shwalbe supermoto I śmigam lekko po asfalcie I daję radę w każdym błocie.
  • Odpowiedz
@mimzy: Czyli powiedzmy biorę tego mtb i do niego ogumienie shwalbe supermoto i gdzie mam zamiar jechać tam takie opony zakładam. Kołami już się nie muszę przejmować?
  • Odpowiedz
  • 0
@spiritus te opony są uniwersalne. Mają bardzo małe opory toczenia na asfalcie a w błocie czy piasku przez swoją szerokość nie powodują zapadania się kół.
  • Odpowiedz
@spiritus: samo ogumienie, koła to zbytek, chociaż niektórzy tak robią :). No i tak jak koledzy sugerują, rower przełajowy jest fajną sprawą, aczkolwiek w górach na szlakach pod rower górski to szału nie będzie.
  • Odpowiedz
@spiritus: nie opłaca się brać rat przez kross.pl - przepłacasz około 20%. Wrzuć model w google i sprawdź ceny. Dealer lokalny w Twoim mieście może Ci puścić z dodatkowym rabatem i też powinni mieć możliwość rozpisania na raty 0%. Wystarczy pogadać.
  • Odpowiedz