Wpis z mikrobloga

Cześć Mirabelki i Mireczki,

Chciałbym zapytać czy ktoś z Was ogarnia prawo pracy ewentualnie ZUS? Chodzi o mojego różowego. Bo chociaż ciężko mi w to było uwierzyć, to albo jego (jej) pracbaza odwala manianę albo nie ma za grosz RiGCZu.

#pracbaza #prawopracy #prawo #zus
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shajo @mocarnyknur jak u Hitchcocka :D

Mamy z różowym różowego level 0. Po 5 latach w firmie poszła na macierzyński i oni obrażeni, że nie powiedziała przed ciążą, że się stara. ( ͡° ͜ʖ ͡°) I teraz zasiłek wypłacają (tzn. ZUS, ale na podstawie formularza jaki dostali od pracodawcy) od samej podstawy, tzn. bez uwzględnienia bonusów, które wypracowywała. A wg ZUSu takie bonusy się liczą, przynajmniej
  • Odpowiedz
@skrzypi87: no powinni od średniej opłacać zasiłek, pytanie ile było oficjalnie a ile "pod stołem"
jeśli macie jakieś dokumenty kadrowe - RMUA, kopie przelewów - to możecie coś pokombinować
  • Odpowiedz
@rycerzyk87: wszystko było z konta firmowego na konto pracownika, także wydaje mi się, że z tym akurat nie powinno być problemu. Poza tym są aneksy do umów, jest regulamin premiowania. Wszystko na papierze się zgadza.
  • Odpowiedz
@skrzypi87: wiec ZUS wyplaca na podstawie srednich dochodow ktore przedstawia twoja rozowa.

Moze byc tak, ze jedna umowa byla o prace a druga byla na zasadzie prowizji. W takim wypadku ZUS placi tylko z umowy o prace. Chyba ze ta oparta na prowizjach tez byla umowa o prace.
  • Odpowiedz
@karer: punkt o premiach byl zawarty w umowie o prace, takze nie bylo oddzielnej umowy. A info do zusu skladal pracodawca. Ale sprobuje to ogarnac, skontaktuje sie z Zusem i dopytam co i jak.

Dzieki za zainteresowanie
  • Odpowiedz
@skrzypi87: To zależy jaki był charakter tych składków. W trakcie zatrudnienia do podstawy zasiłku chorobowego nie wlicza się np. składników które nie są pomniejszane za czas choroby, składników wypracowanych przez zespół a nie indywidualnie, stażowych itd. Jeżeli zakład ma regulamin to musi to być tam opisany ich charakter.
  • Odpowiedz
@bikx: jest, są to premie indywidualne od wpływu z umów, a więc należne tylko w trakcie pracy. Innymi słowy nie dostaje się tego jak się jest na zwolnieniu co oznacza że powinno być wliczane.

Ale tego z zespołem to nie wiedziałem. A co to oznacza w praktyce? Premia do podziału na zespół czy jak dostaje premie niezależną od moich wyników?
  • Odpowiedz
@bikx: doczytałem interpretacje tego o premiach za pracę grupy. Jeśli nie jest ona wypłacana w przypadku absencji to również powinna się wliczać do podstawy.
  • Odpowiedz