Wpis z mikrobloga

@Kryspin013: Czyli wychodzi na to, że wystarczyło zmienić adres MAC w Network Managerze, a ja szukałam nie wiadomo gdzie. ¯\_(ツ)_/¯ Cóż, jak to mawiają, najciemniej pod latarnią. ( ͡° ͜ʖ ͡°) BTW, czy generując adres MAC w jakimś randomowym generatorze będzie wszystko ok pod względem prawnym? Nie chciała bym bagiet w swojej piwnicy... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@minut: YYyyy. W sumie nawet ciekawe pytanie. Prawie na pewno tak, nigdy nie słyszałem o przypadku gdzie zmiana adresu mac byłaby jakoś ścigana. To trochę tak jak podawanie fałszywego imienia i nazwiska w necie. Wszystko jest ok dopóki się nie podszywasz pod konkretną osobę, nie próbujesz ukraść jej tożsamości lub jej zaszkodzić ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale piszę to w oparciu o logikę a nie o
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Nie, no co Ty, nie mam zamiaru się pod kogokolwiek podszywać. W sumie robię to tylko i wyłącznie ze względu, aby nie dać sobie wciskać spersonalizowanych reklam i mieć jako takie poczucie anonimowości w internecie, ot co. Wiem, trochę #logikarozowychpaskow, ale co zrobić, cała ja ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@minut: Ale masz jakiś router w sieci? W sensie twój komputer nie jest podłączony na zewnątrz? Mogę się mylić a twój mac w teorii w ogóle nie wychodzi po za sieć lokalną.
  • Odpowiedz
@minut: No i prawidłowo. Każda strona gdzie masz coś pobrać do czego nie masz kodu źródłowego lub gdzie nie wiesz jak coś działa powinna zapalać czerwoną lampkę.

Tylko w tym wypadku wystarczy wiedzieć jak działa plik hosts.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Network_configuration#Local_network_hostname_resolution
Innymi słowy przekierowuje ci konkretne domeny na adresy ip (tak działa internet/w zasadzie to robi normalnie za ciebie DNS). Tutaj masz wgląd w to co wklejasz bo plik jest zwykłym plikiem tekstowym a dosłowne
  • Odpowiedz
@minut: Masz jakieś odwrotne myślenie. Różnica pomiędzy jednym a drugim jest taka, że jeden generuje hosts a drugi to już wygenerowany hosts. Jeżeli dla ciebie analiza programu z githuba (setki plików) + dodatkowa naaliza każdego wygenerowanego hosts jest bardziej leginta niż analiza już wygenerowanego hosts (w zasadzie sprawdzić tylko czy wszędzie jest 127.0.0.1 lub 0.0.0.0) no to ja nie wiem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Chyba nie ot tak powstał #logikarozowychpaskow ( ͡ ͜ʖ ͡) No ale wracając do tematu, mając ten skrypt, mam poblokowane reklamy, wystarczy wkleić i gotowe, nie ma reklam w Tor Browser, a o to mi chodzi ( ͡º ͜ʖ͡º) Bo już wyszłam z pytaniem w poprzednim wpisie, jakby tu obejść reklamy w Tor Browser, a tu patrz,
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Aaa ( ͡ ͜ʖ ͡) Wiesz co? Chyba zrobię tak, że wkleję wszystkie adresy z filtrów uBlock Origin do pliku host i zobaczę rezultaty ( ͡º ͜ʖ͡º)

Edit: Cofam to, nie przejdzie takie coś ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz