@tymczasowe_konto333: Nasza bananowa giełda, lub warzywniak, bo poważnym rynkiem tego nazwać nie można, j---e się na łeb na szyję po drobnych pierdnięciach za granicą. Do wzrostów ostatnia, a do spadków pierwsza. W tym tygodniu S&P500 +3%, to u nas +0,5%. S&P -0,4%, a u nas -2,4%. I tak sobie dzień po dniu, tydzień po tygodniu testujemy kolejne minima. Wystarczyło 10% korekty na zachodzie, żeby u nas zwaliło się prawie 20%.
@staryalejary11 @poczekaj: Spokojnie, jak na zachodzie się uspokoi to powinno być lepiej. A uspokoi się wkrótce. Ja to interpretuję raczej jako chwilowe tąpnięcia. Najpierw spadki spowodowane widmem wojny celnej - powoli sytuacja się uspokaja i już wczoraj widać było wzrosty. Dziś wiele informacji o problemach spółek technologicznych - lecimy w dół ale to znowu się uspokoi. Zgadzam się natomiast, że to w jaki sposób przenosi się to wszystko na
@JozefRetinger: Nauki tutaj nie potrzeba za wiele. Jesteśmy ryzykownym rynkiem z którego inwestorzy uciekają jak pojawia się jakiś niepokój. Dobrze to widać po zachowaniu WIG20, bo tutaj jest najwięcej uczestnictwa zagranicy. W dobie automatyzacji handlu, funduszy opartych na indeksach MSCI i rozmaitych ETFów, inwestorzy wycofują z funduszy swoje środki, a automaty realizują transakcje bez żadnych emocji. Widać że nastawienie jest prospadkowe, bo jak po dobrej sesji w USA u nas
@JozefRetinger: Jak masz jakiś okrągły poziom na indeksie, typu 2300, 2200, 2100, a do tego ten poziom nie był widziany przez dłuższy czas, czyli 1-2 lata (im dłużej tym lepiej), a do tego jest to poziom do osiągnięcia spadkiem a, nie wzrostem, czyli np. z 2230 do 2200, to masz prawie jak w banku, że jak będzie 20 punktów do tego okrągłego poziomu, to przy pozostałych czynnikach niezmienionych (brak nagłego
Właśnie, czy inwestycja teraz w etfsp500 to dobra opcja w Waszej opinii?
@tymczasowe_konto333: Mi bardzo ciężko jest teraz prognozować coś długoterminowo. Z jednej strony wszystko może za rok jebnąć, a z drugiej strony zawsze jest szansa na 2 lata względnie spokojnych wzrostów. Ja obecnie nie zajmuję dużych pozycji ani w jedną ani w drugą stronę. Raczej zbieram kapitał żeby kupować tanio jak przyjdą gorsze czasy. W końcu te giełdy w
@JozefRetinger: @poczekaj: @tymczasowe_konto333: Jak mogę wam coś poradzić to nie radzę żadnych długich pozycji teraz. Tylko shorty, albo stanie z boku i czekanie żeby odkupić taniej. SP500 wisi na włosku w tym momencie, wyraźnie widać to na rynku obligacji (spready 10Y-2Y osiągnęły wczoraj 0,47 - najniższy poziom od października 2007, czyli rynek obligacji uważa, że to kryzys), dolar właśnie szykuje się do wybicia - jak dolar
@poczekaj: @JozefRetinger: @tymczasowe_konto333: I ta wojna celna to tylko bzdury klepane w mediach. Duży kapitał już to dawno zdyskontował i przetrawił, tłumaczenie tym tych spadków to nieporozumienie. Ewidentnie wchodzimy w fazę recesji, wszelkie wskaźniki gospodarcze ostatnio poniżej prognoz, najlepsze nastroje konsumentów od lat, najniższe bezrobocie - już to kiedyś grali, nie?
#gpw #gielda
źródło: comment_fzjn4Qv7RnQDwLAYgbere4eeHtdtB2qA.jpg
Pobierz@bart_212: to w następnym cyklu
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@poczekaj: Właśnie, czy inwestycja teraz w etfsp500 to dobra opcja w Waszej opinii? Były te znaczne spadki, więc chyba warto?
//albo coś pokręciłem z tymi spadkami, to dow jones chyba dotyczyły te spadki
Nie do końca rozumiem. Shorty przyczyniają się do jakiegoś długotrwałego trendu spadkowego?
@tymczasowe_konto333: Mi bardzo ciężko jest teraz prognozować coś długoterminowo. Z jednej strony wszystko może za rok jebnąć, a z drugiej strony zawsze jest szansa na 2 lata względnie spokojnych wzrostów. Ja obecnie nie zajmuję dużych pozycji ani w jedną ani w drugą stronę. Raczej zbieram kapitał żeby kupować tanio jak przyjdą gorsze czasy. W końcu te giełdy w
Komentarz usunięty przez autora
@poczekaj:
@tymczasowe_konto333: Jak mogę wam coś poradzić to nie radzę żadnych długich pozycji teraz. Tylko shorty, albo stanie z boku i czekanie żeby odkupić taniej. SP500 wisi na włosku w tym momencie, wyraźnie widać to na rynku obligacji (spready 10Y-2Y osiągnęły wczoraj 0,47 - najniższy poziom od października 2007, czyli rynek obligacji uważa, że to kryzys), dolar właśnie szykuje się do wybicia - jak dolar
@JozefRetinger:
@tymczasowe_konto333: I ta wojna celna to tylko bzdury klepane w mediach. Duży kapitał już to dawno zdyskontował i przetrawił, tłumaczenie tym tych spadków to nieporozumienie. Ewidentnie wchodzimy w fazę recesji, wszelkie wskaźniki gospodarcze ostatnio poniżej prognoz, najlepsze nastroje konsumentów od lat, najniższe bezrobocie - już to kiedyś grali, nie?