Wpis z mikrobloga

Powiem Wam, że aplikowałem raz na stanowisko automatyka, gdzie wymagany był list motywacyjny. Ziomek na rozmowie stwierdził, że trochę by mnie jeszcze podszkolił, więc oferuje mi miesiąc darmowego okresu próbnego. Bezpłatnego, bo nie będzie mi płacił za to, że mnie uczy. Więc cóż, potwierdza się chyba, że listy motywacyjne wymagane są głównie w totalnych januszpolach. W sumie i tak spoko, że nie kazał mi dopłacać za moje zatrudnienie.
#pracbaza #januszebiznesu
  • 53
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DownmiaN:

W Polsce też tak masz przecież. Nie ma czegoś takiego jak bezpłatny okres próbny, wynagrodzenie i tak musi być bo nie możesz się go zrzec na UoP.

Chyba że się dajesz r----ć w dupę i idziesz bez umowy na okres próbny albo inne o dzieło, ale to wtedy sam jesteś sobie winien. Gruzu żreć nie będę, już wolę na magazynie z---------ć.
  • Odpowiedz
@kjeller to nie jest jakiś wyjątek wśród przedsiębiorów. Amazon vz inne duże firmy organizują coś podobnego tylko chiwają kasę przed człowiekiem więc nie ma uczucia że nie dostał tylko ma inne ograniczenia. Na przykład, podpisujesz że dostajesz szkolenie ale zobowiązujesz się pracować przez dwa lata albo oddajesz np 20k. Czyli potencjalnie tyle ile mógłbyś ugrać na znalezieniu nowej lepiej płatnej pracy.
  • Odpowiedz
@235711131719: wyszkolenie kogoś nowego powinno być traktowane jako inwestycja, bo szkolisz go, żeby w przyszłości procentowało to dla Twojego przedsiębiorstwa. Podejście typu, że to tylko miesiąc jest mega słabe, bo równie dobrze będą wymagać żebyś przynosiła własny sprzęt do pracy, bo co takiego
  • Odpowiedz
@alicemeow Nie wiem może przesadziłem ale tak patrząc na swoje środowisko przynajmniej. Przy wyższych kwotach mogą dochodzić progi, kwestia dojazdu do pracy poza miejscem zamieszkania. Mnie też pytali zawsze o brutto ale w sumie pewnie i netto ludzie podają
  • Odpowiedz
@lukaszlukaszkk: wolałbym tutaj publicznie nie rzucać nazwą, niech wystarczy, że jest trochę związana z AGH. a z praktykami też zależy gdzie, bo np. ArcelorMittal oferuje tylko praktyki bezpłatne. na stażu za to w trochę mniejszej firmie z automatyki wszyscy dostawaliśmy około 900 zł za pół etatu
  • Odpowiedz