Wpis z mikrobloga

Ostatnio był artykuł odnośnie zasobności netto gospodarstw domowych w Polsce. I pojawił się głosy, że w porównaniu z "zachodem" to bardzo mało.

Otóż znalazłem przypadkiem ten raport i tam jest wspomniane o innych krajach, i akurat okazuje się, że w porównaniu z zachodem nie jesteśmy wcale na samym końcu, bo stosunkowo częściej niż inni mamy własne nieruchomości

A teraz najciekawsze

najniższe wartości majątku odnotowano dla Słowacji (61,2 tys. euro) i Niemiec (51,4 tys. euro)

Polska ma 61,7 tys. euro.

Polska charakteryzuje się wyraźnie większym rozpowszechnieniem posiadania zamieszkiwanej nieruchomości (76,4%) w stosunku do przeciętnej dla strefy euro (60,1%).

przeciętne polskie gospodarstwo domowe dysponuje majątkiem większym lub porównywalnym z krajami znacznie zamożniejszymi według miary PKB, gdzie posiadanie głównego miejsca zamieszkania jest mniej rozpowszechnione (np. Austria – 47,7%, Niemcy – 44,2%).

Ogólnie ciekawe, polecam poczytać link

#ekonomia #majatek #finanse #gospodarka
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

to ja już wezmę ten Niemiecki krzyż na siebie i mogę się zamienic z Hansem na kraje.

@Kelemele: eee, wystarczy jak sprzedaż swój majątek (jak masz) i dojdziesz do tamtejszego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

a poważniej, nie chodzi o to, że u nich gorzej czy cokolwiek, to ciekawostka, pokazuje, że mentalność ma znaczenie.

U nas jest większe parcie na posiadanie nieruchomości (to też zwiększa koszty w
  • Odpowiedz
@LowcaG: Ciekawy raport, dzięki za zawołanie. Fakt, jest parę krajów z mniejszym majątkiem na gospodarstwo domowe, ale 1. zdecydowanie więcej jest jednak z większym, i to nie o kilkanaście czy kilkadziesiąt procent, ale 2-3 razy większym (pomijam ekstrema typu Cypr czy Luksemburg, bo to zupełnie inna sytuacje). 2. polski majątek to przede wszystkim mieszkanie albo dom. Czyli zazwyczaj nic, co dałoby się zainwestować. To raczej dowód na słabość finansów polskich
  • Odpowiedz