Zresztą powyższe nie ma w sumie tutaj nic do rzeczy (bo tam chodzi przecież o kolejność wykonywania przypisania i operacji logicznej xD a tu mamy coś innego) ale jak napiszę
<%= post.owned_by? current_user or current_user.admin? %> to mam true co tu się dzieje, bo nie ogarniam ;s
@chilling: no trochę śmiesznie, jak człowiek przesiada się z pythona i sobie pisze ory w najlepsze, przekonany, że wszystko jest świetnie xd ale podobno w php jest tak samo jak w ruby w tej kwestii
ale poza tym małym incydentem, to ruby jest słodkie
<%= post.owned_by?(current_user) || current_user.admin? %> nawiasy rozwiązały sprawę, jjb, z jednej strony niepisanie nawiasów przy argumentach metod jest wygodne, ale jak zawsze do czasu
W Ruby używanie or uznawane jest za złą praktykę. Do tego dozwolone jest pomijanie nawiasów przy przekazywaniu argumentów do funkcji, ale lepiej ich używać, żeby uniknąć takich kwiatków :)
Ok, wiadomo wszystkim, że w ruby
a = false or trueb = false || truedaje
a == falseb == trueTo dlaczego u licha
<%= post.owned_by? current_user %><%= current_user.admin? %><%= post.owned_by? current_user || current_user.admin? %>wyświetla mi
false true false?Zresztą powyższe nie ma w sumie tutaj nic do rzeczy (bo tam chodzi przecież o kolejność wykonywania przypisania i operacji logicznej xD a tu mamy coś innego) ale jak napiszę
<%= post.owned_by? current_user or current_user.admin? %>to mam
trueco tu się dzieje, bo nie ogarniam ;s
(a = false) or trueb = (false || true)
ale poza tym małym incydentem, to ruby jest słodkie
irb(main):002:0> a=false or true=> true
irb(main):003:0> a
=> false
co jest jeszcze bardziej zdradzieckie xD
@chilling: no to są tagi już w htmlowej templatce, tak jak php ?
<%= post.owned_by?(current_user) || current_user.admin? %>nawiasy rozwiązały sprawę, jjb, z jednej strony niepisanie nawiasów przy argumentach metod jest wygodne, ale jak zawsze do czasu