Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z plusujących takie wpisy może mi wytłumaczyć dlaczego to robi?

Rozumiem, że bawi was idiotyzm i pseudointeligencja Bartosza? Co jest złego w zapytaniu o istnienie wegańskiego przedszkola, w którym podaje się coś innego niż odgrzewane bezwartościowe papki i mini kabanosiki?

Albo co złego w karmieniu dziecka dietą wegańską, gdy jest to całkowicie odpowiedni sposób żywienia dla dziecka zatwierdzany przez wiodące instytuty dietetyczne i naukowe jak Academy of Nutrition and Dietetics czy Harvard Medical School?

Według stanowiska Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego prawidłowo zbilansowana, zarówno wegetariańska jak i wegańska dieta jest zdrowa, odżywcza i może nieść za sobą korzyści w prewencji i leczeniu niektórych chorób. Diety te są odpowiednie na wszystkich etapach życia, jak ciąża, okres laktacji, niemowlęctwo, dzieciństwo i dorosłość, a także dla sportowców. Diety roślinne wpływają na środowisko mniej niż diety oparte o produkty zwierzęce, ponieważ zużywają mniej zasobów naturalnych. Wegetarianie i weganie mają obniżone ryzyko niektórych schorzeń jak choroby serca, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, niektóre nowotwory i otyłość. Niskie spożycie tłuszczów nasyconych, oraz wysokie spożycie warzyw, owoców, ziaren, strączków, produktów sojowych, orzechów i nasion (które wszystkie są bogate w błonnik i przeciwutleniacze) są czynnikami które wpływają na niższe poziomy i mniejszą gęstość cholesterolu i lepszą kontrolę insuliny. Czynniki te przyczyniają się do zmniejszania chorób przewlekłych. Weganie potrzebują wiarygodnego źródła B12 jak suplementy albo fortyfikowane produkty. żródło

Więc co was tam śmieszy czy szokuje? Że ktoś chce wychować dziecko według swoich wartości etycznych? Dlaczego tak bardzo boli was weganizm u dzieci, a nie autobusy pod mcdonaldem na każdej wycieczce szkolnej czy alkoholizm w rodzinie? Dlaczego najgorszym złem jakie dziecko spotyka może być dieta wegańska?

#bekazwegetarian #weganizm #wegetarianizm #rakcontent #shitwykopsays #bekazpodludzi #dieta
Clefairy - Czy ktoś z plusujących takie wpisy może mi wytłumaczyć dlaczego to robi? 
...

źródło: comment_oPa0FzytOdMUU7iz6cRYoaXOzw7UygpL.jpg

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@neib1: Patrząc teraz z perspektywy rodziców ciesze się, że mnie ochrzścili i ukierunkowali w ten sposób. Zaoszczędzili mi przez to wiele decyzji, które mogłem podjąć będąc niedojrzałym psychicznie.
Moze i masz rację, bo chrzest i wiara w Boga ukierunkowała mnie tak, a nie inaczej, ale teraz gdy już jestem starszy i widze świat jakim jest nic nie trzyma mnie przed tym, by zmienić wyznanie. Argumentów możesz przytoczyć więcej, jak choćby
  • Odpowiedz
Diety te są odpowiednie na wszystkich etapach życia, jak ciąża, okres laktacji, niemowlęctwo, dzieciństwo i dorosłość, a także dla sportowców.

@Clefairy: Tylko że nie każdy może przejść na dietę wegańską/wegetariańską, czasami wręcz może prowadzić do pogorszenia się zdrowia/samopoczucia.
  • Odpowiedz
@Klepajro: wybacz wywaliłem post, bo chciałem zedytować.

O 600% chodziło o dokładnie pewne typy aminokwasów, troszkę mylnie jest to sformuowane. Ogólnie białka spożywa się obecnie ~2-2,5 razy za dużo.

Ale nadmiar białka w diecie dzieci również jest problemem, gdyż wpływa na rozwój predyspozycji do nadwagi i otyłości - podkreśliła pediatra.

Jak dodała, otyłe dzieci są bardziej narażone w przyszłości na zaburzenia metaboliczne (określane jako zespół metaboliczny). Z badań wynika też, że nadmierna
  • Odpowiedz
Więc co was tam śmieszy czy szokuje? Że ktoś chce wychować dziecko według swoich wartości etycznych?

@Clefairy: Szokuje, ale tylko wtedy, gdy dane wartości etyczne nie zgadzają się wykopowym circlejerkiem.
Zabieranie dziecka do kościoła i wpajanie mu chrześcijańskiej wizji świata? Spoko, szacuneczek, tak trzymać.
Uczenie dziecka, że znęcanie się nad zwierzętami jest złe? HURR DURR DLACZEGO ROBISZ GÓWNIAKOWI KRZYWDĘ NIECH SAM ZADECYDUJE CZY CHCE BYĆ SADYSTĄ CZY NIE

• Odpowiedz