Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu używałem NetBSD i FreeBSD.
Lecz nauczyciel informatyki ma mnie za idiotę bo mam gorsze oceny gdyż idę w innym kierunku niż program nauczania (mimo temu że mało kiedy gram w gry) XD
W szkole są starsze iMaci a nauczyciele uwielbiają #apple, więc myślę sobie że dobrym sposobem aby sprytnie podejść nauczycieli byłoby zainteresować się podsystemem Darwin, który ostatnio został nawet udostępniony na komputery typu #raspberrypi.
Jest jakaś otwarta dystrybucja która bazuje na nim, czy musiałbym sobie skompilować aby postawić najnowszą wersję na 32bitowym laptopie?
Byłyby z tego takie propsy że mogliby nabrać więcej sympati do #opensource, do tego miałbym najpopularniejszego Unixa który gości na Desktopie choć wszyscy to mają w... ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#unix #bsd #programowanie #pytaniedoeksperta #hacking i trochę #linux
majsterV2 - Jakiś czas temu używałem NetBSD i FreeBSD.
Lecz nauczyciel informatyki m...

źródło: comment_kSrPPddRaGZ59M4WHpDAjZg5RJQO9EFC.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@majsterV2: kompletnie nie rozumiem co chcesz komu udowodnić tym podejściem. Nawet jak na zwykłym BSD wyświetlisz podmieniony log że to Darwin to i tak nikt tego nie rozróżni.
  • Odpowiedz
@Rad-X: @kysko: Dałbym mu pakiety z NetBSD i jakieś usługi z OSXa by pokazać że bardziej mnie obchodzi ich system niż się im wydaje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po za tym znałbym architekturę i miałbym lepsze szanse.
  • Odpowiedz
  • 2
@majsterV2 dziwne mają nastawienie, Linux czy Windows, czy mac os z każdy ma swoje wady i zalety. A na oceny miej w------e faktycznie rób swoje i ćwicz Basha i skrypty bo to się zawsze przyda. Poczytaj sobie czym się zajmuje devops bo ciśnienie na rynku będzie coraz większe że względu na coraz bardziej rozbudowane środowiska. A robota myślę że fajna.
  • Odpowiedz