Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki!

W połowie stycznia PLL LOT skasował moje połączenie z Warszawy do Katowic - w efekcie anulacji rejsu, zostałem przebookowany na lot późniejszy, efektem czego był przylot do Katowic z prawie 7h opóźnieniem. O odwołaniu rejsu zostałem poinformowany na 24h przed planowanym odlotem.

W myśl znanych mi praw pasażera, skierowałem do LOTu reklamację oraz prośbę o wyjaśnienie przyczyn odwołania lotu - które nie zostały podane ani w wiadomości email, ani telefonicznie. Po około miesiącu otrzymałem odpowiedź - w której jak czytamy, lot został odwołany w związku z "kwestiami bezpieczeństwa planowanej operacji lotniczej". Jestem niesamowicie ciekawy cóż takiego kryje się za tym wyjątkowo lotniczym sloganem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Niestety znam z doświadczenia różne, czasem nie do końca uczciwe praktyki przewoźników lotniczych. Nie chcę nikogo przedwcześnie oskarżać - bo nie mam ku temu żadnych podstaw, a faktycznie mogło wydarzyć się coś, co spowodowało uzasadnione skasowanie rejsu.

Dlatego też, skierowałem skargę i prośbę o wyjaśnienie do Urzędu Lotnictwa Cywilnego - teraz czekam na wydanie decyzji i poinformuję Was jaki będzie finał sprawy.

#groundhandling

#lotnictwo #prawo
Pobierz
źródło: comment_3QqDInactJn2qihtVQg63SCz0vyKMAg3.jpg
  • 100
@RatKing yep ostatni lot uciekł bo nam samolot #!$%@? ptaka, bagaż automatycznie poszedł niby na nowy lot i nie mogłem odebrać. Nawet butelki wody nie dali. Na drugi dzień nie ma bagażu a ja do roboty biegiem bo delegacja. Dostałem o 21 do hotelu dopiero
@RatKing: przecież Ci tłuku napisałem na jakiej trasie i kiedy, odpisałeś mi na tego posta nawet go nie czytając? XD To wracaj do czytania ze zrozumieniem i przestań się pultać nie mając racji.

W lufthansie nie ma żadnych paluszków, pomyliło ci się. Są kanapki z mięsem i bez, ciastka, wino białe, wino czerwone, piwo, cole i soki, kawy i herbaty i napoje pomidorowe, wszystko za darmo i tyle ile chcesz. W
Po około miesiącu otrzymałem odpowiedź - w której jak czytamy, lot został odwołany w związku z "kwestiami bezpieczeństwa planowanej operacji lotniczej"

@airfield_ops: To było niedługo po tym lądowaniu Q400 w Warszawie bez przedniej goleni podwozia? Bo takie właśnie latają do KTW i możliwe że im brakło maszyn albo niektóre z nich musiały zostać uziemione na czas dodatkowych testów. Oczywiście, to po prostu kiepska wymówka aby uniknąć wypłaty odszkodowania - brak samolotu
Zawsze mnie ciekawi kto lata z Warszawy do Katowic, samolot ląduje w Pyrzowicach i o ile nie ma przesiadki na inny lot, to nie kumam. Pyrzowice są 30 km od Katowic. W ogóle jak to wygląda czasowo? Dotarcie do lotniska w Warszawie, potem z Katowic (właściwie z Pyrzowic) do celu?

@wataha1271: Przesiadki - lot próbuje działać w trybie hubowym i dlatego chce abym latał z Katowic do Düsseldorfu przez Warszawę. Ekonomicznie
Nie ma czegoś takiego, jak bezsensowne połączenie lotnicze... Prawie.

@RatKing: Oczywiście, że istnieje. Do pewnego dystansu KDP jest bardziej opłacalna ekonomicznie i czasowo.
@airfield_ops: jeżeli w myśl przywołanego rozporządzenia odwołanie lotu nie nastąpiło z winy operatora (usterka samolotu itp), to najpewniej chodziło o czynniki „nadzwyczajne”, takie jak chociażby pogoda niepozwalającą na wykonywanie czynności lotniczych na lotnisku docelowym - reasumując, gowno z tej skargi będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@airfield_ops Miałem podobną sytuację. Od decyzji ULC przyznającej mi odszkodowanie linie lotnicze się odwołały, potem ULC podtrzymał decyzję i ostatecznie linie zapłaciły zgodnie z taryfikatorem. Całość trwała około roku.