Wpis z mikrobloga

Panowie programujący w #python #linux . Czy da się zrobić komunikację do skryptu? Podaję przykład - odpalam przy starcie systemu skrypt test.py . On tam sobie działa w tle i coś robi. Następnie chciałbym wysłać do niego jakąś wiadomość. Z tym nie ma problemu (https://stackoverflow.com/questions/28813210/send-message-to-a-python-script) - tylko chciałbym, aby skrypt mi odpowiedział tylko na tą konkretną wiadomość. Mógłbym co prawda oprzeć komunikację o plik tekstowy, ale wolałbym tego uniknąć (system będzie na #raspberrypi a tam jest ograniczona ilość zapisów na karcie sd).
Ktoś ma jakiś pomysł? Myślałem o socketach, ale może jest coś innego?
#programowanie
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@loginek0: jeśli chcesz na oprzeć się na przykładzie ze stackoverflow to możesz mieć dwa pliki, jeden z komunikatami do skryptu a drugi z odpowiedziami, komunikaty numerować żeby wiedzieć która odpowiedź do czego, a pliki umieścić w tmpfs żeby nie zapisywały się na karcie.

Socketami jest trochę czyściej, ale pakietowanie i obsługa błędów tak samo skomplikowana, na linuksie masz do wyboru też sockety unixowe.
  • Odpowiedz
Ok Panowie, już podmontowałem pod tmpfs i śmiga, tak więc dzięki za info, nauczyłem się przy okazji jak wrzucać do ramu :)
@Drail: Zdarzyło mi się raz w jakimś projekcie, dlatego teraz wolę uważać. Tym bardziej, że malina ma chodzić 24/7 i zapisywać do pliku parametry co 2 sekundy...
  • Odpowiedz
@loginek0: O cholera. To mnie zdziwiłeś :) U mnie pi robi od paru lat za termometr. Zapisuje do bazy danych co 10 sekund. Nic się nie dzieje. No nic może jakaś uber karta sd.
  • Odpowiedz
@Drail: Wiesz, karty microSD mają ograniczoną ilość zapisu. Jeśli nie masz karty typowo przemysłowej to jest loteria - może ona podziałać 3 lata a może podziałać 2 tygodnie. Dlatego warto czasem redukować zapis na karcie tam gdzie się da i wykorzystywać jednak ram :)
  • Odpowiedz
@Drail: Poczytaj sobie tutaj:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3418731.html
Ciekawy artykuł :) A jeśli masz jakieś ważne skrypty to polecam zrobić sobie kopię karty. Tylko pamiętaj, że 8GB != 8GB nawet w tym samym modelu karty :). Miałem np. taki przypadek, że zrobiłem kopię karty, chcę ją wgrać też na 8GB a tu zonk, brakuje kilku kilobajtów. Dlatego najlepiej obraz robić na małej karcie, ale te teraz ciężko dostać...
  • Odpowiedz