Aktywne Wpisy

Chciałbyś zakazu tak dużych samochodów w miastach?
#samochody #motoryzacja #urbanistyka #warszawa #krakow #wroclaw #lodz #poznan #gdansk
#samochody #motoryzacja #urbanistyka #warszawa #krakow #wroclaw #lodz #poznan #gdansk
Chciałbyś zakazu tak dużych samochodów w miastach?
- Tak 36.5% (901)
- Nie 52.5% (1297)
- Nie wiem / sprawdzam 11.0% (272)

lexico +150

![[VIDEO] Wypadek na A1 Sierosław - Sceny po wypadku](https://wykop.pl/cdn/c3397993/5379198ae47936f6fb8134ecd8e7bb9036552ea1851ac944d41eb6bbf8416d0d,q70.jpg)

zw kodzie) trend zgodnie z zadanym parametremlambda.W sumie to mam problem z matematyką, a nie implamentacją. Jeżeli wektor
zmaTdługości (a z reguły będzie długi -T > 100000), to macierze w obliczeniach będą wielkości zbliżonej do TxT, czyli ogromne. MacierzIjest na szczęście jednostkowa, a macierzeD2iD2'niezerowe tylko na odpowiednio 3 przekątnych, a do tego mam metody, które zjedzą niewiele pamięci. Wszystko się natomiast sypie, gdy trzeba znaleźć macierz odwrotną:(I + lambda^2 * D2' x D2)^-1, i to zarówno jeśli chodzi o pamięć, jak i prędkość obliczeń.Czy jest jakaś właściwość macierzy, która pozwoli to sprawnie policzyć, albo ewentualnie jakiś sposób na efektywne przybliżenie tego wyniku? Tak na ludzki rozum, to skoro w szeregu czasowym największa korelacja istnieje między najbliższymi pomiarami, jednoczesne analizowanie 1-ego i T-ego punktu niewiele zmieni w wyniku.
Mógłbym podzielić
zna mniejsze zachodzące na siebie fragmenty, policzyć to w pętli, a potem uśrednić 'ogony' z każdej pętli, ale może jest ładniejsze rozwiązanie?Wiem, że metoda jest zaimplementowana w komercyjnym oprogramowaniu i działa szybko, dla
T = 1e5policzy w kilka sekund na domowym sprzęcie.W matlabie idzie to tak:
T = length(z);lambda = 10;
I = speye(T);
D2 = spdiags(ones(T-2,1)*[1 -2 1],[0:2],T-2,T);
z_stat = (I-inv(I+lambda^2*D2'*D2))*z;
W R byłoby tak:
require(Matrix)z = rnorm(1e5, 1)
t = length(z)
lambda = 10
I = .sparseDiagonal(t)
mat <- matrix(1, t-2,1) %*% t(c(1, -2, 1))
D2 = bandSparse(t-2, t, 0:2, mat)
z_stat = (I - solve(I + lambda^2 * t(D2) %*% D2)) %*% z
pomocy @scyth i inni
#matematyka #r #matlab
Czyli w R zamiast ostatniej linii
z_stat = (I - solve(I + lambda^2 * t(D2) %*% D2)) %*% zwrzucam:
sparse = I + lambda^2 * t(D2) %*% D2z_stat = z - solve(sparse, z)
W Matlabie nie wiem.