Wpis z mikrobloga

#prawo

Mam do zrobienia referat na przemiot-zapychacz. Wybrałem temat "Wykładania językowa - pojęcie oraz dyrektywy postępowania" - wydaje się być najprostszy. Ale od googlowania rzeczy na ten temat i wyników które dostaje to mnie głowa zaczeła boleć. Czy ktoś byłby tak miły i wytłumaczył naprościej jak się da.
1) Co to jest wykładnia prawa?
2) Czym się różni jezyk prawniczy od prawnego?
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ogar_Ogar: Mam do wyboru z tych:

1. Wykładania językowa - pojęcie oraz dyrektywy postępowania
2. Wykładnaia systemowa - pojęcie oraz dyrektywy postępowania
3. Wykładnia funkcjnalna - pojęcie oraz dyrektywy postępowania
4. Wynikanie logiczne oraz instumrntalne (pojęcie
  • Odpowiedz
język prawny jest taki jak być powinien, a prawniczy to taki, który ma na celu dodatkowe zawoalowanie języka prawnego

@sp0q: co? Jak nie wiesz co piszesz to się powstrzymaj
  • Odpowiedz
@Zabukadzu: dyrektywy interpretacyjne po za jezykowe:-
historyczne(wykladnia historyczna),
funkcjonalna(wykl.funkcjonalna)- odtwarzamy co ustawodawca mial na mysli jak je wprowadzil jaka funkcje mialy pelnic,
-systemowe(wykl.systemowa)- czesto odwoluje sie do zasad Unii europejskiej, nie powinna byc sprzeczna z normami które sa hierarchicznie wysze

moze cos pomglem
  • Odpowiedz
@Zabukadzu

1. Wykładania językowa - pojęcie oraz dyrektywy postępowania

2. Wykładnaia systemowa - pojęcie oraz dyrektywy postępowania

3. Wykładnia funkcjnalna - pojęcie oraz dyrektywy postępowania

4. Wynikanie logiczne oraz instumrntalne (pojęcie oraz
  • Odpowiedz
Nie mówie że przedmiot nie przydatny czy coś - bo nie wiesz co w życiu Ci się przyda. Ale jej te definicje - koszmar. Zaczynam od jednej występuje w niej pełno wyrazów których nie rozumiem no więc zaczynam się wgłębiać w kolejne co utwierdza mnie w przekonaniu że to prawo to jest własnie formuowane w taki sposób żeby nic z tego nie zrozumieć i żeby zatrudnić prawnika który Ci to przetłumaczy. Samo-napędzające
  • Odpowiedz