Wpis z mikrobloga

bo jak rozumiem parkietów już się nie robi

@50HerbatGreya: czemu się nie robi? O.o

Nie wiem ile by takie lepsze panele kosztowały? Z 50zł/metr? To już u mnie wychodzi 2100zł za sam materiał, a dodaj do tego robociznę to wyjdzie podobna cena jak za renowację.

kolego czy ten parkiet jest położony na czarnym lepiku?

@Pozwolenie_Wondo_Prawne: nie.
I pomyśleć, że miałem pomysły by to zrywać

@Krupier: Chyba żartujesz... Jak mi by się taki marzył, tylko ługowany/bielony przed lakierowaniem... No ale są gównopanele na początek i musi wystarczyć na kilka lat ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@hoRacy: Szlifierka oscylacyjna na 25 m kw utwardzanego lakieru? Do wakacji nie ogarniesz :-)
Zdejmij całość i poszukaj stolarza który Ci to zbierze jakąś taśmówką.
A potem olej, a nie lakier.

To jest właśnie problem deską "barlinecką" jak się lakier wydrapie to ciężko coś z nim zrobić.

Gx
@Krupier kurde u babci dopiero robiliśmy remont, też był drewniany parkiet, ale szpece uznali, że nic z niego nie będzie bo zbyt wysechł i musieliśmy położyć panele... Jest taka opcja,że mieli rację, czy byli po prostu leniwymi #!$%@??
@Krupier: Plusik z sentymentu Mam u siebie takie właśnie 30 letnie. Już raz były robione właśnie 30 lat temu. Wyglądają gorzej niż u ciebie przed :) ale trzymają się nieźle jak na ten czas. Daj mi siłę Mirku bo w tym roku będzie renowacja :)
@Lasic: Kwestia estetyki, nawet jesli klapki się rozeszły i są szpary, można je uzupełnić żywicą z pyłem drewnianym. To najtańsza opcja, bo można też ułożyć na nowo. Tylko, że szpece, którzy robią remont nie wycyklinują Ci parkietu.
Ja polecam drewniane panele. Kilka tygodni temu odświeżaliśmy takie w salonie, z matu zrobiliśmy teraz dla odmiany błysk. Fajne, zwykłe panele się ścierają i trzeba je co jakiś czas wymienić, a to wystarczy odświeżyć...