Chciałbym zapisać sobie ścieżki dostępu do kilku katalogów w pliku zewnętrznym np. "config.dat" i umieścić w nim zmienną np. REPORT_PATH="C:\" następnie chciałbym tą zmienną odczytać i przypisać do zmiennej zadeklarowanej w kodzie. Chciałbym móc wywołać zmienną po jej nazwie i przypisać do niej wartość. Jak to zrobić najsprawniej? Myślałem o utworzeniu kolekcji i wywoływaniu po kluczu. Ewentualnie klasa, ale nie wiem czy ten sposób jest dobry. Dlaczego tak kombinuje? Bo jeśli mam 3 ścieżki dostępu i 3 zmienne to nie ma problemu. Wpisze je na "sztywno". Co jeśli takich ścieżek będę miał 100? Tu jest już problem...
@leszkuuu: a może xml? http://analystcave.com/vba-xml-working-xml-files/ u mnie się sprawdza, przy jednym ważnym dla działu makro, podczas inicjowania userforma ścieżki plików są ładowane z xmla, użytkownik może też sobie zmienić konfigurację i wybrać nową (do zapisania w tym samym formacie) jakby co, to służę pomocą
@zieloneKolanoApokalipsy: poradziłem sobie trochę inaczej. Utworzyłem słownik do którego wrzuciłem ścieżki. Każdy element słownika dostał swój unikalny klucz którym jest nazwa zmiennej. Zaletą tego rozwiązania jest to że zmienną definiuje tylko raz w pliku zewnętrznym. Później wrzucam to w pętle i dodaje do słownika, a wartość zmiennej wywołuje przy pomocy klucza. Myślę że to chyba najlepszy sposób :)
w sumie nie do końca wiem o co Ci chodzi - nawet CallByName musiałęm wygooglać (dzięki, przyda się:D), ale może jakbyś uszczegółowił, co chcesz osiągnąć to coś razem się wymyśli
@zieloneKolanoApokalipsy: CallByName stosowałem do wywołania funkcji lub Suba po nazwie. Możesz np. mieć funkcje w stylu funkcja1, funkcja2, funkcja3. Potem w pętli dla i=1 to 3 możesz je wywołać za pomocą polecenia CallByName "funckcja"i
#vba
http://analystcave.com/vba-xml-working-xml-files/
u mnie się sprawdza, przy jednym ważnym dla działu makro, podczas inicjowania userforma ścieżki plików są ładowane z xmla, użytkownik może też sobie zmienić konfigurację i wybrać nową (do zapisania w tym samym formacie)
jakby co, to służę pomocą