Wpis z mikrobloga

Ile ledów ws2812b zasilę z jednego arduino uno? Mam w planach puścić 300 lub 450 ledów na 4 ścianach wokół pokoju i nie wiem jak to zasilić.
#arduino
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IceGoral: Tu piszą, że będzie spadek napięcia i co 10m trzeba dolutować przewody zasilające. Z tego co mówisz, powinno się udać na jednym - 60/m - masz 5-8m?
  • Odpowiedz
@mathmed: 30led/m pocięte na paski po 30-50cm oddalone od siebie o ~30cm. Najlepiej byłoby kupić tyle metrów ile obwód pokoju ale to około 20m. Z ali wychodzi 50zł za 5m a jeszcze profile trzeba dokupić :D
  • Odpowiedz
@IceGoral: Możesz puścić grubszy kabel z zasilaniem obok paska i co 5-10m dolutować. Albo dolutować zasilanie na początku i końcu paska, jeśli wychodzi >10m. Jak skończysz wrzucisz fotkę na mirko i zawołasz mnie? Chętnie zobaczę.
Ja zrobiłem mojej różowej oświetlenie w kuchni na białych led 10W/m, ok 3m w sumie, sterowane przez ATTINY13 z sensorem podczerwieni i światła tła. Teraz jak jest ciemniej, tylko wchodzi do kuchni i samo się
  • Odpowiedz
@mathmed: będę zamawiał taśmy z Ali więc jak będę wołać to pewnie za jakieś 2 miesiące. Jak nie zapomnę ;)
Ja tym chcę sterować też za pomocą apki lub strony na ESP i może zaimplementuje zmianę koloru na postawie dźwięku z komputera przez jacka.
  • Odpowiedz