Wpis z mikrobloga

#historia #zalesie #studbaza
echt. żartowałem ze współlokatorem z mieszkania z pawłowicz, że historii elementarnej nie umie. jak by ktoś nie wiedział, pomyliła pierwszego króla polski no i w żartach się spytałem, któż to zatem tym pierwszym królem był. odpowiedź: mieszko? kurde, kumpel ciągnie dwa kierunki, prawdopodobnie będzie się doktoryzował z jednego. matematyka i informatyka, jak by ktoś pytał. na prestiżowej uczelni w polsce, w sumie jednej z najlepszych technicznych w kraju. i się zastanawiam, czy to ze mną coś jest nie tak, czy ze światem. ankieta na koniec.

Kto był pierwszym koronowanym królem Polski?

• Popiel 1.7% (2)
  • Piast Kołodziej 0.8% (1)
  • Mieszko I 4.1% (5)
  • Bolesław Chrobry 88.4% (107)
  • Bolesław Krzywousty 0.8% (1)
  • Kazimierz Wielki 0.8% (1)
  • Nie wiem 2.5% (3)
  • Sprawdzam 0.8% (1)

Oddanych głosów: 121

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@upadlykociak: i co, dowartościować się chcesz? XD moja kumpela nie umiała wymienic państw graniczących z Polską, a siedzi teraz na medycynie w Wawie i c--j xD a mi grozi kariera w Żabce, taka wiedza o niczym nie swiadczy.
  • Odpowiedz
@PoznaJuzGodzina: czy dowartościować. nie, raczej nie. po prostu zaskoczyło mnie, że ktoś może tego nie wiedzieć. chyba wydawało się mi to dość elementarną wiedzą o otaczającym nas świecie i naszej kulturze. coś, co po prostu jest naturalne, o czym mają świadomość wszyscy. jak widać, myliłem się. a przykład Twojej koleżanki? bardzo smutny. i nie, nie zaprzeczam, z brakiem takich podstaw osiągnięcie sukcesu zawodowego całkowicie jest możliwy, a Twoja znajoma może
  • Odpowiedz
@upadlykociak: Różnie to bywa. Gdzieniegdzie w wiejskich szkołach niektóre przedmioty istnieją tylko na papierze, gdzie nauczyciel totalnie nic nie uczy a w licbazie jak się nie rozszerza, to zostaje to samo. U mnie przykładowo tak było z fizyką. Babka i my mieliśmy wywalone. Nic nie robiliśmy totalnie na lekcjach. Licbaza to ładny projekt i piąteczki same wlatywały. Przychodząc na studia ( informatyka stosowana ) zaczynałem od totalnego 0. Pierwszy raz
  • Odpowiedz
@upadlykociak: no i co, ta wiedza kto był koronowanym królem a kto nie jakoś ci życie odmieniła? Rozumiem jakby to był student historii ale gościu studiuje informatykę i matematykę xD jak mu kiedyś to będzie potrzebne to sobie po prostu sprawdzi. Sam bym pewnie nie wiedział gdyby nie to że rok temu zdawałem rozszerzoną historię na maturzę i jednak coś tam jeszcze pamiętam xD
  • Odpowiedz