Wpis z mikrobloga

Ej Mirki, a głównie #neuropa mam #pytanie odnośnie #gospodarka #ekonomia

Od czego zależy stan naszej gospodarki i kiedy to wszystko jebnie według Was?

Bo jak PO przejmowało władze to gospodarka była w dobrym stanie (ale przecież nie przez PiS który rządził chwilę wcześniej, tylko dzięki zmianie władzy).

Potem wszystko zaczęło się j---ć (no bo kryzys, nie PO)

Jak wskaźniki zaczęły się poprawiać po ponownym dojściu do władzy przez PiS to była efekt ostatnich zmian wprowadzonych przez PO (bo one działają rok później, nie te co PiSu).

No i miało to zaraz wszystko jebnąć itd., a jak patrzę na większość wskaźników to na razie nie upadamy. No ale teraz to kreatywna księgowość, wiadomo.

Także pytanie, kiedy polska gospodarka wreszcie jebnie przez PiS? Chodzi o podanie roku +/- 4lata. Nie jestem za bardzo into polityka.

#4konserwy #polityka
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KD30: Bardzo mało od rządu, bardzo wiele od gospodarek innych państw. Szukanie korelacji między rządami danej partii (nawet przez 8 lat) a stanem rodzimej gospodarki to lekki nonsens.
  • Odpowiedz
@KD30: Zbytnie upraszczanie jak dla mnie - to zasługa PO, tamto PiS. Żadnych fundamentalnych zmian gospodarczych w Polsce nie było w przeciągu 10 lat - stawek ubezpieczeń społecznych, podatków, system zdrowotny, systemu ubezpieczeń, jedynie emerytalny teraz kosmetyczna zmiana. Politycy mają na prawdę ograniczony wpływ na koniunkturę, pod warunkiem że nie zmieniają fundamentów. Decyduje sytuacja gospodarcza w Europie, na której aktualnie korzystamy.
  • Odpowiedz
@niggerinthebox: @fenis: dzięki, czyli jest tak jak się spodziewałem. Po prostu co chwila słyszę, jakie to PO było dobre, i że teraz PiS spija śmietankę. Chwilę później, że to zasługa PiSu i odsunięcia PO od władzy.
  • Odpowiedz
@KD30: Porównuj do innych krajów. W czasach gdy rządził PiS, te 5-6% wzrostu gospodarczego to było nic, bo inne kraje rozwijały się szybciej (Irlandia, Estonia, Czechy, Litwa, Łotwa), jak PO doszła do władzy, to wzrost gospodarczy był niższy, ale w porównaniu do innych krajów, Polska rozwijała się b. dobrze, najszybciej w całej UE, teraz znowu PiS doszedł do władzy, mają te 3,5% wzrostu gospodarczego, ale Rumunia ma 9%, Czechy 4%,
  • Odpowiedz
@KD30: > Po prostu co chwila słyszę, jakie to PO było dobre, i że teraz PiS spija śmietankę. Chwilę później, że to zasługa PiSu i odsunięcia PO od władzy.

@KD30: Całościowo to trudno ocenić. Jednostkowo można, na przykład w przypadku LOTu. Narracja PiS jest tutaj absurdalna, to PO uratowało spółkę, która aktualnie korzysta z dobrej koniunktury w branży i w miarę dobrych cen paliwa. Więc znów dominują czynniki
  • Odpowiedz
@zavalita: to nie zarzutka, jak nie masz nic do powiedzenia to papa.

@lakukaracza_: z suchych danych to patrzę na to: https://pl.tradingeconomics.com/poland/indicators

Z bardziej przystępnych danych to patrzę na sytuację moich rodziców którzy biedowali baaardzo długo, łącznie z trudnościami ze znalezieniem pracy, i reszty ludzi w ich małej miejscowości (17 tys. mieszkańców).
Oprócz tego takie pierdoły jak cena paliwa, kursy walut, sytuacja znajomych itd.
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Bardzo chętnie wrócę tu za 2-3 miesiące żeby udowodnić Ci, o co mi chodziło. Jak tylko każde z państw podsumuje rok budżetowy. Ok?

Bo to że deficyt będzie mniejszy niż budżetowano jest oczywiste, a tego te prognozy zapewne tego nie uwzględniają.

Nie popieram polityki finansowej prowadzonej przez PiS, w okresie tak dobrej konkinktury nie mamy nawet symbolicznej nadwyżki, ale nie wierzę że taka Rumunia ze swoim deficytem nie natrzaska
  • Odpowiedz
@KD30: dowody anegdotyczne to zlo.

A co do jebniecia, daje 10 lat i bedzie gorzej niz w Grecji ( bo tam pomogly inne kraje z ktorymi Grecja dzielila walute).
  • Odpowiedz
Bo jak PO przejmowało władze to gospodarka była w dobrym stanie (ale przecież nie przez PiS który rządził chwilę wcześniej, tylko dzięki zmianie władzy).

@KD30: Piękny chochoł. Gospodarka była w dobrym stanie dzięki świetniej koniunkturze.

Jak wskaźniki zaczęły się poprawiać po ponownym dojściu do władzy przez PiS to była efekt ostatnich zmian wprowadzonych przez PO (bo one działają rok później, nie te co PiSu).

Chochoł 2, bo znowu świetna koniunktura
  • Odpowiedz
@Lecherus: paradoksalnie, dla mnie im gorzej (słaba gospodarka == słaby złoty) tym lepiej, bo jestem # programista15k ( ͡° ͜ʖ ͡°) i jak dostaję diety za delegacje w euro to teraz mniej tego wychodzi niż jak złoty był słabszy. A bezrobocie w branży nie grozi. Pytam z czystej ciekawości jak to ludzie postrzegają.
  • Odpowiedz
@Lecherus: oni to znaczy? Ja ani od konserw ani od neuropków. Społecznie bliżej mi do 4konserwy ale jeśli chodzi o gospodarkę to uważam, że jestem za malutki żeby się wypowiadać.
  • Odpowiedz