Wpis z mikrobloga

Szykuje mi się wyjazd za granicę w tym roku i chcę sobie przypomieć angielski. Generalnie znam ten język, mieszkałem trochę za granicą ale od jakiś 4 lat siedzę w polsce i nie mam z anigielskim żadnego kontaktu. Przez to mam spore dziury. Często zapominam słów dość podstawowych, uciekają mi. Jak sobie przypomne to zastanawiam się jak mogłem tego nie widzieć, to takie oczywiste. A więc poszukuje jakiegoś spisu najpopularniejszych słów. Te podstawowe 1000 które bez problemu znajduje w necie jest zbyt ogólne, je znam (albo wymagają jednego szybkiego przypomnienia). Chciałbym listę np. 3 tys słów? Albo i 5 tys? Wszystkie części mowy rzeczowniki, czasowniki, przymiotniki. A jak będą podzielone te słowa jeszcze na jakieś kategorie np. ubrania, jedzenie, itp. to już w ogóle super. Najlepiej bym taką listę przygarną w wordzie albo pdf żeby wydrukować. A jak jeszcze macie jakąś listę popularnych zwrotów, idiomów, itp. to też przygarne. Generalnie wszystko się przyda.
#angielski #angielskizwykopem #jezykangielski #naukajezykow
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Artimeges: Robie to. I wyszukuje słów których nie znam/nie pamiętam ale to długo schodzi. Szukam konkretnie listy słówek/zwrotów/idiomów którą mógłym wydrukować i mieć zawsze przy sobie (np. w pracy, bo mam tam czas)
  • Odpowiedz
Szykuje mi się wyjazd za granicę w tym roku i chcę sobie przypomieć angielski. Generalnie znam ten język, mieszkałem trochę za granicą ale od jakiś 4 lat siedzę w polsce i nie mam z anigielskim żadnego kontaktu. Przez to mam spore dziury. Często zapominam słów dość podstawowych, uciekają mi.

@fork75: Idealne rozwiązanie - oglądaj seriale i talk-shows
  • Odpowiedz
@czlowiek_ktorego_nie_bylo: No własnie. Tylko 1000. Wpisz w google 1000 słów angielski pdf. Jest tego od groma. A ja potrzebuje bogatszego zasobu np. 3-5 tys. Z tego tysiąca to pewnie 99% znam i pamiętam. Tym bardziej, że je już przestudiowałem w tym roku. A w fiszki to mi się bawić i tak nie chce. To dziecinne. Zwykła kartka ze słówkami i tyle. Nic więcej. Póki co kupuje sobie słownik i z
  • Odpowiedz