Aktywne Wpisy
Ar_0 +2
Od ponad pół roku nie uprawiałem seksu.
Od ponad 3ch lat nie uprawiałem dobrego seksu.
Pojawia się opcja na horyzoncie i.. cholernie się stresuję. Nawet nie tym, że wyszedłem z wprawy czy coś. Tylko tym, że będę się stresował, zastanawial czy jej się podoba i zapętlę się tak w mojej głowie, że nie będzie z tego żadnej frajdy.
( A patrząc że piszę o tym tutaj, to pewnie już za dużo o
Od ponad 3ch lat nie uprawiałem dobrego seksu.
Pojawia się opcja na horyzoncie i.. cholernie się stresuję. Nawet nie tym, że wyszedłem z wprawy czy coś. Tylko tym, że będę się stresował, zastanawial czy jej się podoba i zapętlę się tak w mojej głowie, że nie będzie z tego żadnej frajdy.
( A patrząc że piszę o tym tutaj, to pewnie już za dużo o
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Po świętach zdemontowalem wałki i rozpiąłem nierząd. Kręcenie wałem wykazało kolizję na pierwszym cylindrze przy górnym położeniu tłoka mimo podniesionych wszystkich zaworów. No cóż, czapka z głowy. 10 śrub odkręcanych po 90° w odwrotnej kolejności. Co zobaczyłem? Na zdjęciu na samym przodzie pierwszego tłoka.
Nie bardzo wiem cóż to, ale obstawiam wyrwaną dziesiątki tysięcy km temu klapę wirową i sobie wisiała gdzieś w dolocie. W kolektorze miałem same ośki.
Aktualnie głowica szuka zakładu do sprawdzenia, jeden zawór na pewno lekko zgięty, niestety kolejki spore w polecanych zakładach.. Znajomy mechanik oceni stan tłoka i gładzi cylindrów. Ot fajny koniec roku.
Pacjent alfa 159 (hehe) 1.9 JTD 16v 150KM 2008r.
#motoryzacja, #mechanikasamochodowa, #alfaholicy, #kornatnaprawia
@kalboy92 @pietryna123 @Zielony34 @jaceks653 @Ludvigus @mgr_rybak jest już diagnoza, głowica sprawdzona. No to jest jakaś magia: do wymiany 6 zaworów wydechowych, jeden ssący, obróbka całej głowicy. Razem 440 zł.
I teraz o co kaman: wpadła mi faktycznie klapa i rozwaliła 2 wydechowe. 4 pozostałe plus jeden dolot są uszkodzone po poprzednio wpadających klapach - czyli mamy tłoki 1, 3 i 4. Drugi wygląda jak nowy,
@konradk1: piękna lekcja z zagadnienia głównego mankamentu silnika JTD 16V z klapami
#jtdpower #fiat #alfaromeo #alfaholicy #alfaromeo159 #klapywirowe #jtd16v #jtdm
@konradk1: zawołaj proszę na podsumowanie kosztów
@Ludvigus: Naszczęście były też 1,9 jtdm 16V bez klap :)
@Tooroo: ale jest też mniej problematyczny i bardziej trwały, a spokojnie da się z niego zrobić 150KM, tak, aby nie czuł różnicy w przesiadce.