Wpis z mikrobloga

Siema #php owe świry

Taka rozkmina, zamierzam dłubać po pracy coś swojego oczywiście w #symfony
Pisząc akcje w kontrolerach całość aktualnie wrzucam w serwisy i tylko je wywołuję. Wszędzie widzę polecane takie rozwiązanie również.

Z ciekawości dlaczego gdzie się nie widzi to ludzie piszą o przeniesieniu do serwisów, nie widziałem aby ktoś polecał użycia traitów? Poszukałem na githubie i tutaj np. koleś ma takie podejście:
https://github.com/tarlepp/symfony-flex-backend/blob/master/src/Controller/UserController.php#L64
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MQs: nie no samo ładowanie całej logiki w serwis czy ogólnie wywalanie z akcji jest spoko. Pytanie dlaczego by nie robić tego z traitami? Przejrzystość kontrolerów zostaje taka sama, wydzielone wszystko ładnie jest.
  • Odpowiedz
@pitu120: chyba ciężko będzie się doszukać przeciw dla takiego użycia traitów. IMO bardzo eleganckie rozwiązanie.
Z drugiej strony traity w PHP pojawiły się dosyć późno i ciężko szukać takiego podejścia w rozwijanych od dawna projektach na sprawdzonych wzorcach.
Przyznam, że sam takiego rozwiązania nie widziałem, ale budzi ciekawość i muszę głębiej zbadać temat.
  • Odpowiedz
@pitu120: Uciekanie z tej kobyły to zdrowy odruch, ale jako że jestem zwolennikiem fabryk, to rozwiązanie polegające na chowaniu jej fragmentów pod czytelnymi nazwami jest ironiczne (bo "urocze" brzmi już zbyt protekcjonalnie). Same traity nie są problemem, ale tak samo można próbować zrobić plik z annotacjami i dodać go przez include.
  • Odpowiedz