Aktywne Wpisy
LubianyTyp +263
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ponawiam pytanie bo poprzednie przerosło odpowiadających
Podpiałem się do kumpli i śmigamy rowerami MTB. Niestety odstaje moja forma od nich. Jak się wspomagać by pomóc organizmowi?
Może coś na budowę mięśni, wydolność oddechowa.
Nie piszcie abym schudł (waga OK), pił kawę (źle na nią reaguje) lub podwoił wysiłek.
Pytam o jakieś suplementy. Kreatyna, kofeina? Pytam o konkretne produkty z bdb stosunkiem cena/jakość.
#rower #mirkokoksy #sport #silownia
───
Ponawiam pytanie bo poprzednie przerosło odpowiadających
Podpiałem się do kumpli i śmigamy rowerami MTB. Niestety odstaje moja forma od nich. Jak się wspomagać by pomóc organizmowi?
Może coś na budowę mięśni, wydolność oddechowa.
Nie piszcie abym schudł (waga OK), pił kawę (źle na nią reaguje) lub podwoił wysiłek.
Pytam o jakieś suplementy. Kreatyna, kofeina? Pytam o konkretne produkty z bdb stosunkiem cena/jakość.
#rower #mirkokoksy #sport #silownia
───
#cydr #cydrdomowy #piwowarstwo #winodomowejroboty
Wszystkie tagi pasują, a może ktoś pomoże.
Bardzo skrótowo. Robię cydr. Mam około 12-13 BLG sok. Wszystko było ok, wrzuciłem do fermentatora, wrzuciłem droższe zrobione jak natura kazała - czyli dodałem wody 25 stopni, dodałe8m do cydru. Cydr wcześniej oczyściłem dodając pirosiarczanu - jakies 50% zalecanej dawki.
I... nie mam żadnej fermentacji. Minęły 2 tygodnie i nic (nie miałem czasu ;/) Ale dopiero teraz zaczyna się zabawa. Sok jest lepszy niż kiedykolwiek. Dodałem zatem nowe drożdze, uznałem że tamte były zrąbane, wszystko ok. Brak fermentacji a mija 3 dzień. Nadal 12-13 BLG. Sok idealnie dobry, nadal słodki. Pojemnik szczelny, rurka jest, brak bulgotania, brak jakiejkolwiek reakcji. Temperatura przechowywania około 22-23 stopnie.
Jakieś rady? Póki co myślę o przelaniu do kolejnego fermentatora i dodanie JESZCZE innych drozdzy i cukru. Ale może jakieś inne rady?
Ogólnie temperatura praktycznie wszysktiego póki co to 22-23 stopnie. Czy to drożdży czy miejsca gdzie fermentacja miała przebiegać.
Ogólnie coś #!$%@? (chyba że super zbieg okoliczności i mam pecha z czymś), pytanie tylko co :)
Warto przelać ten sok żeby oczyścić go z osadów i starych drożdzy czy coś? Czy mogę nadal w tym samym robić?
@Loloman: pewnie tak, tylko nie chcesz powiedzieć co, a my mamy z fusów wróżyć.
Ile DOKŁADNIE piro dałeś, które DOKŁADNIE drożdże użyłeś, jakie pH lub kwasowość miał sok (ewentualnie z jakich odmian jabłek).
Jabłka Boikeny -3,1l, Idarety-3,1l, Lobo - 4,9l i Ligole- 3,8l.
Takie proporcje. Sok był lekko kwaskowy czyli taki jaki chciałem. pH nie znam niestety.
Drożdże Coobra Cider (Saccharomyces Cervisiae) Drożdże winne aktywne - dodałem proporcjonalnie na 15-17l soku
Piro - około 1g dodałem. To minimum mojej wagi, więc jak wskazywała 1g to trochę dałem mniej - ale +- błąd, więc zakładam że 1g dodałem.
Wszystko temperatura 22-23 stopnie jak wspominałem.
Powodzenia
Najprościej to wyjaśnić tak: drożdże to małe stworzonka, które jedzą cukier i wydalają alkohol. Wrzuciłeś je do pysznego soku i dodałeś chemię. Umarły. Wrzuciłeś następne umarły. I tak w kółeczko. Mają skażone środowisko jak w Czarnobylu. Natomiast sok masz zapasteryzowany na