Aktywne Wpisy
![RobieZdrowaZupke](https://wykop.pl/cdn/c0834752/d6573011d2d49671bc690a2f3033448a8b87638c4c05eec1a360361f83b18ca1,q60.jpg)
RobieZdrowaZupke +187
U mnie w domu się zawsze jadło majonez Winiary i myślałem, że ludzie sobie robią jaja z tym, że Kielecki smakuje jak ocet, lub przynajmniej przesadzają, bo gdzie bym nie jadł jakiegoś majonezu poza domem w burgerach czy w sałatkach to zawsze smakował tak samo. Pierwszy raz zjadłem kielecki jakoś rok temu i muszę przyznać, że ludzie nie przesadzają ani trochę xD
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
![erebeuzet](https://wykop.pl/cdn/c3397992/erebeuzet_dqBEh1CRfr,q60.jpg)
erebeuzet +27
Rozowa robi dzis imprezę urodzinową dla kolezanek. Ja ide z dziecmi w #!$%@? na noc. Jako alkoholikowi po odstawieniu widok ten spowodował u mnie mdłości.
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
![erebeuzet - Rozowa robi dzis imprezę urodzinową dla kolezanek. Ja ide z dziecmi w #!$...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/505d6fe429caea08d6adb1c4a26d3450a47ffef964f9d96787feecacac087c25,w150.jpg?author=erebeuzet&auth=4077d85fc9be44bff43fadc733678594)
#cydr #cydrdomowy #piwowarstwo #winodomowejroboty
Wszystkie tagi pasują, a może ktoś pomoże.
Bardzo skrótowo. Robię cydr. Mam około 12-13 BLG sok. Wszystko było ok, wrzuciłem do fermentatora, wrzuciłem droższe zrobione jak natura kazała - czyli dodałem wody 25 stopni, dodałe8m do cydru. Cydr wcześniej oczyściłem dodając pirosiarczanu - jakies 50% zalecanej dawki.
I... nie mam żadnej fermentacji. Minęły 2 tygodnie i nic (nie miałem czasu ;/) Ale dopiero teraz zaczyna się zabawa. Sok jest lepszy niż kiedykolwiek. Dodałem zatem nowe drożdze, uznałem że tamte były zrąbane, wszystko ok. Brak fermentacji a mija 3 dzień. Nadal 12-13 BLG. Sok idealnie dobry, nadal słodki. Pojemnik szczelny, rurka jest, brak bulgotania, brak jakiejkolwiek reakcji. Temperatura przechowywania około 22-23 stopnie.
Jakieś rady? Póki co myślę o przelaniu do kolejnego fermentatora i dodanie JESZCZE innych drozdzy i cukru. Ale może jakieś inne rady?
Ja użyłem głównie dlatego że pierwszy raz robię cydr i cholernie mi nie wyszło utrzymanie jakiegoś poziomu czystości - straszny chaos i wiele błędów. Więc uznałem że na wszelki wypadek oczyszcze sok, mimo że nie jest to dobre, uznałem że lepsze to niż zepsuć cały cydr. Wyszło jak wyszło
@Loloman: Nie rozłoży się, chyba że wietrzyłbyś nastaw. Ja tak w sumie robiłem, przeciąg w mieszkaniu i na 30min zdejmowałem korek.
Czy powinny zadziałać, to zależy od ich mocy. Mogę się mylić, ale wodniste drożdże aktywne do najsilniejszych, najbardziej wytrzymałych nie należą. Tylko do najwygodniejszych. Drożdże suche przez 2 dni w lodówce
@niggerinthebox: a to nie polega bardziej na kilkukrotnym przelewaniu nastawu z możliwie dużym rozbryzgiem, aby do soku dostało się dużo tlenu?
I widzę że będę musiał chyba zamówić u was drożdze, pożywki i wskaźniki PH 2,8-4,0 bo macie w rozsądnej cenie.
PS: troszkę stronę moglibyście zrobićc bardziej przejrzystą tak na marginesie. I usprawnić opisy, bo w opisie nie wiem
Taka aktualizacja bo jeszcze mniej rozumiem - fermentacja ruszyła. Pełną parą! Po 3 czy 4 dniach od dodania drożdzy, 3 tygodnie od pierwszych prób by ruszyła. A nic nie zrobiłem! Zacząłem robić mocniejsze drożdze wczoraj i za 2 dni miałem próbować ponownie, aż zrobiłem pod to 0,5l nowego soku o odpowiednich proporcjach. Bez znaczenia jednak, skoro fermentacja burzliwa ruszyła!
Dzięki jeszcze raz za pomoc
A jako że to pierwsze podejście więc sporo eksperymentów chce zrobić przy butelkowaniu, eksperymenty przed