Aktywne Wpisy
![RobieZdrowaZupke](https://wykop.pl/cdn/c0834752/d6573011d2d49671bc690a2f3033448a8b87638c4c05eec1a360361f83b18ca1,q60.jpg)
RobieZdrowaZupke +187
U mnie w domu się zawsze jadło majonez Winiary i myślałem, że ludzie sobie robią jaja z tym, że Kielecki smakuje jak ocet, lub przynajmniej przesadzają, bo gdzie bym nie jadł jakiegoś majonezu poza domem w burgerach czy w sałatkach to zawsze smakował tak samo. Pierwszy raz zjadłem kielecki jakoś rok temu i muszę przyznać, że ludzie nie przesadzają ani trochę xD
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
To gówno smakuje i #!$%@? octem. Nie wiem jak można
![erebeuzet](https://wykop.pl/cdn/c3397992/erebeuzet_dqBEh1CRfr,q60.jpg)
erebeuzet +27
Rozowa robi dzis imprezę urodzinową dla kolezanek. Ja ide z dziecmi w #!$%@? na noc. Jako alkoholikowi po odstawieniu widok ten spowodował u mnie mdłości.
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
#!$%@? jak ja moglem lac w siebie to ochydne gowno?
#alkoholizm
![erebeuzet - Rozowa robi dzis imprezę urodzinową dla kolezanek. Ja ide z dziecmi w #!$...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/505d6fe429caea08d6adb1c4a26d3450a47ffef964f9d96787feecacac087c25,w150.jpg?author=erebeuzet&auth=4077d85fc9be44bff43fadc733678594)
#cydr #cydrdomowy #piwowarstwo #winodomowejroboty
Wszystkie tagi pasują, a może ktoś pomoże.
Bardzo skrótowo. Robię cydr. Mam około 12-13 BLG sok. Wszystko było ok, wrzuciłem do fermentatora, wrzuciłem droższe zrobione jak natura kazała - czyli dodałem wody 25 stopni, dodałe8m do cydru. Cydr wcześniej oczyściłem dodając pirosiarczanu - jakies 50% zalecanej dawki.
I... nie mam żadnej fermentacji. Minęły 2 tygodnie i nic (nie miałem czasu ;/) Ale dopiero teraz zaczyna się zabawa. Sok jest lepszy niż kiedykolwiek. Dodałem zatem nowe drożdze, uznałem że tamte były zrąbane, wszystko ok. Brak fermentacji a mija 3 dzień. Nadal 12-13 BLG. Sok idealnie dobry, nadal słodki. Pojemnik szczelny, rurka jest, brak bulgotania, brak jakiejkolwiek reakcji. Temperatura przechowywania około 22-23 stopnie.
Jakieś rady? Póki co myślę o przelaniu do kolejnego fermentatora i dodanie JESZCZE innych drozdzy i cukru. Ale może jakieś inne rady?
Ogólnie temperatura praktycznie wszysktiego póki co to 22-23 stopnie. Czy to drożdży czy miejsca gdzie fermentacja miała przebiegać.
Ogólnie coś #!$%@? (chyba że super zbieg okoliczności i mam pecha z czymś), pytanie tylko co :)
Warto przelać ten sok żeby oczyścić go z osadów i starych drożdzy czy coś? Czy mogę nadal w tym samym robić?
@Loloman: pewnie tak, tylko nie chcesz powiedzieć co, a my mamy z fusów wróżyć.
Ile DOKŁADNIE piro dałeś, które DOKŁADNIE drożdże użyłeś, jakie pH lub kwasowość miał sok (ewentualnie z jakich odmian jabłek).
Jabłka Boikeny -3,1l, Idarety-3,1l, Lobo - 4,9l i Ligole- 3,8l.
Takie proporcje. Sok był lekko kwaskowy czyli taki jaki chciałem. pH nie znam niestety.
Drożdże Coobra Cider (Saccharomyces Cervisiae) Drożdże winne aktywne - dodałem proporcjonalnie na 15-17l soku
Piro - około 1g dodałem. To minimum mojej wagi, więc jak wskazywała 1g to trochę dałem mniej - ale +- błąd, więc zakładam że 1g dodałem.
Wszystko temperatura 22-23 stopnie jak wspominałem.
Powodzenia
Najprościej to wyjaśnić tak: drożdże to małe stworzonka, które jedzą cukier i wydalają alkohol. Wrzuciłeś je do pysznego soku i dodałeś chemię. Umarły. Wrzuciłeś następne umarły. I tak w kółeczko. Mają skażone środowisko jak w Czarnobylu. Natomiast sok masz zapasteryzowany na