Wpis z mikrobloga

#naukaprogramowania #python
W ogóle nie rozumiem ostatniego ćwiczenia ze strony https://www.learnpython.org/pl/Funkcje
tworze funkcję def listakorzysci(): w niej umieszczam tablica = [ wszystkie poczatki zdan po przecinku ] później daje return tablica? Żeby zwracało mi tą tablice? Nastepnie chce dać, że info = "jest zaleta funkcji!". dać funkcje def budujezdanie(info) i w tej funkcji użyć petli aby wyświetlało po długości tablicy 0 indeks + info, 1 indeks + info itp. Tylko nie wiem jak to zapisać poprawnie ... :/ ktoś pomoże?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@filozof900: pomożesz z tym kodem? Siedze od godziny i na różne sposoby go robie. mam funkcje def lista_korzysci():
tablica = ["Lepiej zorganizowany kod","Większa czytelnoś kodu",
"Łatwiejsze wieloktrone użycie kodu",
"Możliwość dzielenia się kodem i łączenia "
"go w całość przez różne osoby"]
for x
  • Odpowiedz
@stranger13: @croppz: dziękuje ślicznie. Idę spać, jutro rano przeanalizuje. Nie zasnąlbym gdybym nie zobaczył kodu z ciekawości jak to powinno wyglądać prawidłowo. To nie jest moje zadanie dla kogoś czy coś, po prostu chciałem zobaczyć jak powinno to wyglądać poprawnie a ustaliłem że jak to zrobie dopiero pójdę spać.
  • Odpowiedz
@NiePrzystosowanyDoZycia:
Przecież na stronie którą podlinkowałeś jest w zasadzie napisane rozwiązanie, wystarczy tylko podzielić na linijki i wcięcia porobić:

def listakorzysci(): return tablica tablica = ["Lepiej zorganizowany kod", "Wieksza czytelnosc kodu", "Latwiejsze wielokrotne uzycie kodu", "Mozliwosc dzielenia sie kodem i laczenia go w calosc przez rozne osoby"]

def buduj
zdanie(korzysc): return korzysc +
  • Odpowiedz
@stranger13 wiem, że pewne na szybko pisane, ale lepiej zwrócę uwagę ;-) na przyszłość pamiętaj żeby jako argument domyślny funkcji nie dawać pustej listy ;-)
  • Odpowiedz