Wpis z mikrobloga

Zdradzę wam sekret zrobienia pysznych, chrupiących frytek dla leniwych. Wiadomo, czasochłonnych i wymagających dużego nakładu pracy sposobów jest wiele. Jedni podgotowują je przed smażeniem (!) inni moczą w wodzie z miodem, mrożą, a potem blanszują (najpierw smażą przez chwilę na wolnym ogniu, a potem dosmażają na ostrym). Dla tych co nie mają frytkownicy i / lub specjalnego sitka metoda dla studenta.

Ziemniaki kroimy w dość grube słupki, ok 1cm, wrzucamy na patelnię na średni palnik na najmniejszym ogniu, przykrywamy pokrywką i smażymy tak około 10 minut, aż zmiękną tzn po naciśnięciu widelcem zaczynają się lekko rozpadać (wiadomo tłuszcz musi je przykrywać przynajmniej w połowie, trzeba przemieszać). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dajemy na największy palnik na maxa. W kilka minut pięknie się zarumienią, będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, aż słodziutkie bez żadnych sztuczek, sprawdzone! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #frytki #ziemniaki
xandra - Zdradzę wam sekret zrobienia pysznych, chrupiących frytek dla leniwych. Wiad...

źródło: comment_B3fa7f2N9NDAeA5xN4mI3ik1sZhGaCRo.jpg

Pobierz
  • 110
  • Odpowiedz
@hangover: flaki wychodzą kolego od niskiej temperatury smażenia :) ziemniak jak to ziemniak - jak odda wodę pod wpływem temperatury to musi się zarumienić, nawet jakbyś rzucił go na zimny olej
  • Odpowiedz
polecam ten filmik. Pascal wyjaśnia jak wybrać ziemniaki na fryty


@durielek: w ktorym momencie on wyjasnia jak wybrac ziemniaki?
przeciez w sklepie mnie wysmieja jak powiem "takie typu A prosze"
  • Odpowiedz