Zdradzę wam sekret zrobienia pysznych, chrupiących frytek dla leniwych. Wiadomo, czasochłonnych i wymagających dużego nakładu pracy sposobów jest wiele. Jedni podgotowują je przed smażeniem (!) inni moczą w wodzie z miodem, mrożą, a potem blanszują (najpierw smażą przez chwilę na wolnym ogniu, a potem dosmażają na ostrym). Dla tych co nie mają frytkownicy i / lub specjalnego sitka metoda dla studenta.
Ziemniaki kroimy w dość grube słupki, ok 1cm, wrzucamy na patelnię na średni palnik na najmniejszym ogniu, przykrywamy pokrywką i smażymy tak około 10 minut, aż zmiękną tzn po naciśnięciu widelcem zaczynają się lekko rozpadać (wiadomo tłuszcz musi je przykrywać przynajmniej w połowie, trzeba przemieszać). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dajemy na największy palnik na maxa. W kilka minut pięknie się zarumienią, będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, aż słodziutkie bez żadnych sztuczek, sprawdzone! ( ͡°͜ʖ͡°)
W kilka minut pięknie się zarumienią, będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, aż słodziutkie bez żadnych sztuczek, sprawdzone! ( ͡°͜ʖ͡°)
@xandra: najgorszy w tych wszystkich przepisach jest brak precyzji... Dolej małą szklankę mleka do średniego garnka na niskim ogniu i potrzymaj tak przez kilka minut, obracając parę razy. Następnie dużego ogórka pokrój w cienkie paski, szczypta soli, mała garść pieprzu i butelka
#paryz2024 dla mnie hit dnia to zawodnik z Turcji. Wysłali na strzelanie kolesia bez sprzętu, specjalnych okularów itd. i ziomek wygrał im srebrny medal.
Ziemniaki kroimy w dość grube słupki, ok 1cm, wrzucamy na patelnię na średni palnik na najmniejszym ogniu, przykrywamy pokrywką i smażymy tak około 10 minut, aż zmiękną tzn po naciśnięciu widelcem zaczynają się lekko rozpadać (wiadomo tłuszcz musi je przykrywać przynajmniej w połowie, trzeba przemieszać). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dajemy na największy palnik na maxa. W kilka minut pięknie się zarumienią, będą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz, aż słodziutkie bez żadnych sztuczek, sprawdzone! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #frytki #ziemniaki
@Ausfahrt: Odsączyć na ręczniku papierowym przecież można ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@metnokitlumtsejeinerotkotnokitlum: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@StaraSzopa: To nie frytki, to pieczone ziemniaki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@crackhack: Masz bujną wyobraźnie, myślałeś o karierze jako inspektor przeciwpożarowy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wezsepigulke: Pozostawię tą zniewagę bez komentarza, nie warto strzępić klawiatury.
@xandra: najgorszy w tych wszystkich przepisach jest brak precyzji...
Dolej małą szklankę mleka do średniego garnka na niskim ogniu i potrzymaj tak przez kilka minut, obracając parę razy. Następnie dużego ogórka pokrój w cienkie paski, szczypta soli, mała garść pieprzu i butelka