Wpis z mikrobloga

#ukriana

https://internationalconference2014.wordpress.com/2016/11/06/polskie-obywatelstwo-dla-ukraincow-aktualny-stan-prawny/

W ostatnich latach sprawa obywatelstwa polskiego jest szczególnie drażliwa z uwagi na fakt, że jego otrzymaniem zainteresowani są obywatele wielu krajów, nawet spoza Europy. Duży napływ Ukraińców do Polski powoduje, że Polska musi być przygotowana na jednoznaczne określenie swoich parytetów w tym zakresie. Racje polityczne, kulturowe, a także międzysąsiedzkie przemawiają za tym, by obywatele Ukrainy bez zbędnych utrudnień otrzymywali stosowne dokumenty legalizujące ich pobyt w Polsce. Niekoniecznie muszą to być nadawane obywatelstwa RP. Jednak jeżeli już dojdzie do takich rozwiązań, należałoby konsekwentnie wymagać, że Ukraińcy przed przyjęciem obywatelstwa Polskiego dokonają zrzeczenia się dotychczas posiadanego.
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kawiarnianypl: Nie obchodzi mnie jaki stan prawny jest na Ukrainie ważne jest dla mnie co jest w Polsce. Mi się wydaję że powinno się tą zasadę rozszerzyć na wszystkich. Rząd powinien przed przyznaniem obywatelstwa, może wymagać od obywateli państw trzecich o zrzeczenie się obywatelstwa. Należy także rozważyć możliwość obywatelstwa czasowego
  • Odpowiedz