Wpis z mikrobloga

• 3
Mam pytanie do programistów. Czy jest możliwe napisanie aplikacji na androida która pokaże fizyczne przemieszczanie się obiektu (konkretnie pociągu) w oparciu o dokument w pdf? #programowanie #java #devops #aplikacje Jaki szacunkowy koszt byłby czegoś takiego?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@art212: No na chłopski rozum to:
- znając czasy odjazdu i przyjazdu na daną stacje,
- znając odległości między stacjami,
- znając max prędkości dozwolone na konkretnych odcinkach torów (do sprawdzenia w necie),
- znając czas potrzebny na rozpędzenie się konkretnego typu składu do Vmax (też do znalezienia w necie),
jesteś w stanie coś
  • Odpowiedz
@art212: Trzeba sparsować te PDFy (jak znam życie pewnie nie mają tekstu tylko samą grafikę, więc trzeba dobre OCR zastosować), do tego musisz znaleźć/kupić i zaciągnąć dane o stacjach, trasach między nimi, rozpoznawanie rodzaju pociągu. Do tego wystawić jakiś serwis które te dane podaje (bo pewne z czasem PDFy się zmienią). Nie jest to masa roboty (taki powiedzmy kumulatywne 2-3 miesiącoosoby z testami automatycznymi i grafiką + zapasem?), ale samo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@fhsdjklvgnasiogfy pdfy nie mają obrazów, jest tylko czysty tekst czyli godziny odjazdów, dokumenty w dobrej jakości. Prędkość i rodzaje pociągów wszystko mam. Może będzie taniej? :)
  • Odpowiedz
Jest to do zrobienia, ale troche roboty jest. Mysle ze cena takiej aplikacji nie przekroczylaby 100 K PLN jesli zamowilbys ja w jakiejs firmie, ale wynioslaby 0 PLN jesli znalazlbys kilku zapalencow, ktorzy chetnie by pokodowali dla przyjemnosci a projekt bylby opensource. PDF trzeba by przerobic na jakies restowe api, bo nie ma najmniejsego sensu uzywac ocr tylko aby przeczytac odjazdy/przyjazdy w androidzie, jest to powolne i bezsensowne w porownaniu z udostepnieniem
  • Odpowiedz