Wpis z mikrobloga

Struktura cms php = tutoriale polecane? Ucze sie dopiero tego jezyka, wiec mam lekki problem z zrozumieniem jakie dane glownie mam zamieszczac w index.php. Ogolnie chce zrobic system szablonow gdzie dodatkowo rowniez nie wiem jak to zamiesicic wszystko. XD

#php
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@blakker: nie. Ładowaniem plików zajmuje się autoloader (którego też musisz ustawić). Tak po krótce, front controller ma za zadanie wybrać odpowiedni kontroler który wygeneruje odpowiedni HTML. Czyli wchodzisz na np na /dashboard - front controller szuka kontrolera powiązanego z tym URL i odpala metode która wygeneruje html
  • Odpowiedz
albo ściągnij gotowce jakiegoś cmsa we frameworku z githuba i zobacz co i jak/przerób dla siebie, nie wiem po co odkrywać koło od nowa...
  • Odpowiedz
to taka sztuka dla sztuki, jeszcze jakiegoś customowego bloga+baza to jest sens robić pod swój content, ale cmsa? jest tego kilkaset w sieci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@blakker: wsluchaj się w głos tych mądrzejszych / ucz się od najlepszych. Otwórz Symfony, zobacz jak projekt oparty o Symfony jest zorganizowany. Otwórz CMSa, np Drupala, zobacz jak on jest zorganizowany. Nauczyć się tworzyć pluginy/moduły/bundle, nie rzucaj się od razu na architekturę systemu bez teoretycznej wiedzy jak taka powinna wyglądać. Zacznij od rzeczy małych - weź Drupala, tudzież dowolny inny CMS oparty na komponentach Symfony, i dopisz tylko to czego
  • Odpowiedz
@zaporylie: polecasz gościowi, który nie bardzo wie jak otwierać i zamykać znacznik PHP tworzenie modułów w D8? Przecież on ugrzęźnie na instalacji na miesiąc, a co dopiero pisanie modułów.
  • Odpowiedz
@goodghost: polecam nie tworzyć architektury projektu od podstaw. Polecam coś na komponentach Symfony bo to jest obecnie panującym standardem.
Łatwiej jest napisać moduł do Drupala czy plugin composerowy niz stworzyć CMS od podstaw. To jest to co polecam.
@blakker: jeśli będziesz tworzyl akurat pod Drupala i zatniesz się na czymś - pytaj. Jestem tu by pomóc.
  • Odpowiedz