Wpis z mikrobloga

Mirki, chodzę średnio co 3 tygodnie do fryzjera, którego mam tuż obok biura. I ostatnio nawiązał się taki dialog:

- poproszę paragon

- yy, muszę szefa zapytać

- szef mówi że może dać tylko to (potwierdzenie płatności kartą)

- wie pani że szef okrada państwo?

- wiem, ale co poradzę

- nie boi się skrabówki?

- widocznie nie

I mam teraz dylemat. Czy #!$%@?ć salon do skarbówki za brak kasy fiskalnej i szukać nowego fryzjera czy olać sprawę i pozwolić żeby dalej na cwaniaka okradał państwo?

Dodam tylko że nie jest to typowy golarz Filip z Pana Kleksa, tylko jakis tam mistrz fryzjerstwa, prowadzący szkolenia itp.
#pytanie #urzadskarbowy #podatki #prawo
  • 170
@ediz4: Tylko że do marketu to sobie wchodze z własnej woli, jak mi sie nie podoba to mogę iść do innego marketu, z kolei do wszystkich danin na rzecz państwa jestem zmuszony. W markecie widzę co kupuję, jeśli uznaję że cena jest za wysoka to nie kupuje, z kolei w państwie płacę dużą cenę za marny produkt.

Odniesienie do komunizmu to błąd logiczny (sofizmat rozszerzenie) i nie czuję się zobowiązany odnosić
@Wergiliusz: I co z tego że jesteś zmuszony? Chodzisz po chodnikach, wszystkie służby porządkowe są na twoje zawołanie a drogowcy kładą asfalt żebyś mógł przejechać swoim samochodem. Korzystasz z podatków i masz pretensje że ktoś je pobiera.
Jak kupisz coś w sklepie i okaże się że jakość jest niższa od oczekiwanej to możesz iść ten sklep okraść? Co Ty pierdzielisz za androny.

Odniesienie do komunizmu to błąd logiczny (sofizmat rozszerzenie) i
@ediz4: Jeszcze raz mówię - argument z komunizmem jest bez sensu, bo ja ani nie napisałem nic o komunizmie, ani nawet o nim nie pomyślałem. Nie dam się wciągnąć w dyskusję o czymś, czego mój komentarz w ogóle nie dotyczył.

W feudalizmie też chłopi pracujący za kromkę chleba np. korzystali z narzędzi które dał im feudał, na rynek jeździli po drogach wykopanych za kasę króla i strzeżonych przez żołnierzy opłacanych z
Jeszcze raz mówię - argument z komunizmem jest bez sensu, bo ja ani nie napisałem nic o komunizmie, ani nawet o nim nie pomyślałem. Nie dam się wciągnąć w dyskusję o czymś, czego mój komentarz w ogóle nie dotyczył.

@Wergiliusz: Usprawiedliwianie kradzieży działalnością państwa to jedna z głównych elementów tzw. mentalności komunistycznej.

W feudalizmie też chłopi pracujący za kromkę chleba np. korzystali z narzędzi które dał im feudał, na rynek jeździli
@ediz4: Jak uznasz że kupiłeś bubel to składasz reklamacje, która jest rozpatrzona pozytywnie bądź negatywnie. Na państwo jesteś skazany.

I nie interesuje mnie ile innych osób zostało wyleczonych, co oni tam rzucają monetą kogo leczyć a kogo nie? Fajne państwo. I nie ma czegoś takiego jak "tzw mentalność komunistyczna", jest co najwyżej "wymyślone na potrzeby komentarza na wykopie ad hoc pojęcie mentalnosci komunistycznej".
Jak uznasz że kupiłeś bubel to składasz reklamacje, która jest rozpatrzona pozytywnie bądź negatywnie. Na państwo jesteś skazany.

@Wergiliusz: A jak nie uznają? A jak kupiłem kebaba i mi nie smakował?

I nie interesuje mnie ile innych osób zostało wyleczonych, co oni tam rzucają monetą kogo leczyć a kogo nie? Fajne państwo. I nie ma czegoś takiego jak "tzw mentalność komunistyczna", jest co najwyżej "wymyślone na potrzeby komentarza na wykopie ad
@ediz4: Przepraszam za dosadność ale zaczynam wychodzić z założenia, że jesteś trochę ociężały w pojmowaniu. Zrozum - musze płacić na państwo, na to właśnie konkretne państwo, nie mam wyboru państwa. Owszem, można się wynieść, ale tutaj jestem u siebie i retoryka "jak komuś się nie podoba to niech zmieni kraj" jest niepoprawna, dlatego że nigdy nie bedę obywatelem pierwszej kategorii w żadnym innym państwie. Kebaba możesz sobie kupić gdzie indziej jak
Przepraszam za dosadność ale zaczynam wychodzić z założenia, że jesteś trochę ociężały w pojmowaniu....

@Wergiliusz: Oo już wychodzi szydło z worka. Jesteś po prostu złodziejem - okradasz całe społeczeństwo i dorabiasz do tego ideologię.
wszyscy maja sie skladac i wszyscy moga korzystac

@Pomeranian: mentalność psa ogrodnika, po angielsku nazywana mentalnością kraba, bo jak się kraby wrzuci do wiadra będą się wzajemnie ściągać w dół.

@ediz4:

Usprawiedliwianie kradzieży działalnością państwa to jedna z głównych elementów tzw. mentalności komunistycznej.

Nazywanie uległości wobec państwa mentalnością komunistyczną xD tacy jak ty jeszcze niedawno wyrywali żydom złote zęby bo te zostały uznane za własność III Rzeszy.
Państwo nie ma