Wpis z mikrobloga

Mirki, tragedia.
Przed jazdami (jestem instruktorem nauki jazdy), obchodziłem samochód, żeby coś do bagażnika wrzucić - ciężki dziecięcy fotelik. W pewnym momencie spadły mi okulary i poczułem silny ból w lewym łokciu, który w pewnym momencie zniknął przytłumiony bólem...krocza. Obie nogi wpadły mi do studzienki kanalizacyjnej, wieko stanęło "w pionie" a ja zawisłem na nim. Gdyby nie kursanci nie wyszedłbym z tego o własnych siłach. Rezultat: 5 szwów w newralgicznym miejscu, naciągnięte ścięgno (boli od pachwiny po kolano), stłuczenia prawej piszczeli i kolana, lewego łokcia, zaczyna mnie boleć kark...Boli jak siedzę, boli jak leżę, nie mogę kichać, kaszleć, smarkać, boję się iść do kibla na dwójkę.
Jest ktoś obeznany w temacie #odszkodowanie ? Teren szkoły średniej, pod władaniem starostwa miasta. Gdzie się udać, by uzyskać jakieś zadośćuczynienie? #pytanie #maszprawo #ubezpieczenia trochę #polskiedrogi #wypadek
  • 34
@fromasz56: @mateolinho: Mnie się wydaje, że za to odpowiada albo przedsiębiorstwo wodociagowe (jeśli to ich), albo telekomunikacja/energetyka (jeśli to ich). Na wieku powinno być napis... ohh... wait... :P Idź (czy tam napisz) po prostu do urzędu miasta i wypytaj.
@fromasz56 co ty gadasz? A prawnik ile weźmie? Nie mam kasy już teraz, żeby mu zapłacić. A wiem, że takie firmy zadowalają się ok 10%, co przy stawkach, jakie wykręcają, jest wystarczające dla nich
@mateolinho: Przykra historia :( Żeby uzyskać odszkodowanie musisz najpierw ustalić, kto jest zarządcą tego terenu lub kto odpowiada za zabezpieczenie tej studzienki. Jeśli studzienka znajduje się na terenie, którym zarządza starostwo to teoretycznie ono powinno odpowiadać na szkodę. Z tym jednak może być różnie, bo prace przy studzienkach i kanalizacji są zlecane firmom podwykonawczym. Wtedy starostwo odeśle Cię do zarządcy urządzeń kanalizacyjnych lub firmy, która prowadziła prace przy studzience. Jeśli ma