mirki spod tagu #medycyna #zdrowie i trochę #mirkokoksy (bo te badania są mi potrzebne dla dietetyka/trenera, który na podstawie wyników będzie mi coś dalej doradzał)
Szukam (poważnie) osoby, która mogłaby mi napisać (tu czy prywatnie) kilka słów nt. wyników moich badań. Wiem, że nie jesteście lekarzami (a może???), ale zawsze chciałbym wiedzieć na czym stoję.
Robiłem badania krwi (pełen zakres, choć na stronie nie widzę wyników wszystkich. Może się zaktualizują z rana).
Widzę, że poziom żelaza we krwi mam dość wysoki (192 µg/dl) gdzie norma wg. strony diag.pl mieści się w przedziale 33 a 193, więc teoretycznie się mieszczę ale praktycznie mnie to niepokoi. Poziom ferrytyny wynosi 76,37 ng/ml (norma to 30-400). AST 10 U/l (norma 0-40), bilirubina całkowita 0,87 mg/dl (norma 0-1,2) i CK (nie dezerterzy) - 99 U/l przy normie 39-308.
Nie wiem jeszcze jak parametry takie jak witamina D, testosteron, czy kortyzol. Wiem, że i te czynniki są w tych badaniach, ale nie wiem czemu nie zostały uwzględnione. nie ukrywam że się martwię, może niepotrzebnie a może potrzebnie. (mam dopiero 22 lata ( ͡°ʖ̯͡°))
Poziom eozynofilów wynosi 7,3% (norma to 1-6 [%]) zaś kwas moczowy to 7,1 mg/dl (przy normie 3,4 - 7,0). Co do eozynofilów to to ma jakiś związek z alergią (między innymi), że alergicy mają nieco wyższe stężenie. Da się to wogóle jakoś zredukować? Pytam Was, bo może jesteście bardziej oczytani i biegli w biologii. CRP mam na poziomie 0,4 mg/l(norma to 0-5)
Zastanawiam się nad eGFR, ktoś wie co to dokładnie jest? Tam mam podane że >60 ml/min/1,73m^2.
Nie ukrywam, że się martwię. Wszystkie wartości parametrów jakie były brane pod uwagę są w normie (niektóre są troszke bliżej dolnej granicy, ale teoretycznie norma). Nie ukrywam że się trochę boję. Tym bardziej, że pierwszy raz ever badałem krew.
@Shiv: A do którego lekarza mam się zgłosić? Pierwszego kontaktu/rodzinnego, czy jakiegoś specjalistę? Chciałbym wiedzieć, ile miałbym czekać a podejrzewam, że w c--j więc w takim razie zostałoby mi prywatnie
@mtvsh: Idź po prostu do lekarza. Wyniki to wyniki, trzeba ocenić całokształt- zbadać, wypytać się o przeszłość chorobową, dolegliwości, leki, alergie itp.. A na razie się nie martw, jeśli nie czujesz się źle to nie ma co się denerwować niepotrzebnie ;)
@mtvsh: Wszystko wygląda poprawnie, choć powinna być dopiero po pełnym wywiadzie, dolegliwościach jak i zestawieniu z innymi wynikami da się więcej coś z tego wywnioskować. Śpij spokojnie, do wizyty u lekarza.
@mtvsh: tak, jak @Kasahara: napisał. Wszystko wyglada ok. Nie ma co gdybać, tylko trzeba umówić się do lekarza na spokojnie, omówić stan zdrowia, ewentualne objawy i zdecydować, co dalej.
Eozynocyty są podwyższone zazwyczaj w przypadku alergii, ale jeśli nie masz objawów, to zbytnio nie ma co leczyć. Można natomiast zrobić testy alergiczne (panel 20 najpopularniejszych alergenów).
Poza tym powinieneś mieć wyniki w normie jeśli chodzi o liczbę eozynocytów.
@mtvsh Ale tam nie ma odchyłów poza niewielką eozynofilią. To nie jest kluczowe dla zycia. Za to bycie hipochondrykiem juz moze byc powaznym problemem.
@Wjolka: Nie wmawiam sobie żadnych chorób. Po prostu nigdy nie robiłem wcześniej badań krwi, i tak po prostu zareagowałem nie wszystkie parametry są mi znane. Wiekszość jest w normie, choć niektóre są np. bliżej max. wartośći referencyjnej. Ot to.
Szukam (poważnie) osoby, która mogłaby mi napisać (tu czy prywatnie) kilka słów nt. wyników moich badań. Wiem, że nie jesteście lekarzami (a może???), ale zawsze chciałbym wiedzieć na czym stoję.
Robiłem badania krwi (pełen zakres, choć na stronie nie widzę wyników wszystkich. Może się zaktualizują z rana).
Widzę, że poziom żelaza we krwi mam dość wysoki (192 µg/dl) gdzie norma wg. strony diag.pl mieści się w przedziale 33 a 193, więc teoretycznie się mieszczę ale praktycznie mnie to niepokoi. Poziom ferrytyny wynosi 76,37 ng/ml (norma to 30-400). AST 10 U/l (norma 0-40), bilirubina całkowita 0,87 mg/dl (norma 0-1,2) i CK (nie dezerterzy) - 99 U/l przy normie 39-308.
Nie wiem jeszcze jak parametry takie jak witamina D, testosteron, czy kortyzol. Wiem, że i te czynniki są w tych badaniach, ale nie wiem czemu nie zostały uwzględnione. nie ukrywam że się martwię, może niepotrzebnie a może potrzebnie. (mam dopiero 22 lata ( ͡° ʖ̯ ͡°))
Poziom eozynofilów wynosi 7,3% (norma to 1-6 [%]) zaś kwas moczowy to 7,1 mg/dl (przy normie 3,4 - 7,0). Co do eozynofilów to to ma jakiś związek z alergią (między innymi), że alergicy mają nieco wyższe stężenie. Da się to wogóle jakoś zredukować? Pytam Was, bo może jesteście bardziej oczytani i biegli w biologii. CRP mam na poziomie 0,4 mg/l(norma to 0-5)
Zastanawiam się nad eGFR, ktoś wie co to dokładnie jest? Tam mam podane że >60 ml/min/1,73m^2.
Nie ukrywam, że się martwię. Wszystkie wartości parametrów jakie były brane pod uwagę są w normie (niektóre są troszke bliżej dolnej granicy, ale teoretycznie norma). Nie ukrywam że się trochę boję. Tym bardziej, że pierwszy raz ever badałem krew.
Pozdrawiam.
Eozynocyty są podwyższone zazwyczaj w przypadku alergii, ale jeśli nie masz objawów, to zbytnio nie ma co leczyć. Można natomiast zrobić testy alergiczne (panel 20 najpopularniejszych alergenów).
Poza tym powinieneś mieć wyniki w normie jeśli chodzi o liczbę eozynocytów.
I nie sraj zarem na zapas. Ledwie przekroczona norma to zaden problem ;)