Aktywne Wpisy
dizel81 +10
Alvaro PCV o wykopie, tagu itd:)
#raportzpanstwasrodka
#raportzpanstwasrodka

wfyokyga +9
Miota nim jak szatan
#trzecieoko
#trzecieoko
źródło: temp_file7827611505017675744
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file7827611505017675744
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
1. Znane problemy musza byc google'able, a wiec musi miec jakies wieksze community, wiec 99% distro odpada
2. deb lub rpm, nie chce aur, nie podoba mi sie pacman
3. gnome3
4. Musi dzialac na nim virtualbox/ansible/vagrant, byd dobrze wspierany i miec aktualizacje jak najszybciej.
5. terminala umiem uzywac, ale fajnie jakby rzeczy takie jak kodeki, sterowniki byly out of the box
6. Musi byc stabilne, nie moze mi sypac errorami podczas pracy albo z----c sie po aktualizacji
Zostaje Ubuntu, Debian, Mint, Fedora, OpenSUSE
W Ubuntu podoba mi sie to jak zmodyfikowali gnome, wszystko ladnie dziala out of the box i bardzo latwo znalezc pomoc, za to bardzo nie podobaja mi sie praktyki canonical jezeli chodzi o desktopy
W Fedorze podoba mi sie bleeding-edge, zawsze mialem swieze paczki nawet bez zabawy z dodatkowymi kanalami, za to pare razy wysypala mi sie w wirtualnej maszynie, ale moze to nie wina systemu tylko wirtualizacji, ciezko ocenic. Nie chcialbym tez bawic sie w naprawianie wszystkiego w biurze bo sie system posypal bo weszla jakas aktualizacja.
W OpenSUSE podoba mi sie semi-rolling release, ale chyba to samo moge uzyskac instalujac debiana unstable? Nie mam za bardzo opinii o tym systemie.
W mincie mialem problemy z Vagrantem, ale to moze moja wina, wydaje mi sie tez system troche za bardzo noob friendly
Debian spoko, tylko bardzo nie chcialbym sie bawic w sterowniki od wifi, myszki, dwoch monitorow itd.
Obecnie najbardziej przychylam sie ku Debian Unstable/Fedora. W necie oczywiscie milion opinii, z ktorych nic nie wynika tak naprawde.
openSUSE Leap
the answer to life the universe and everythingKomentarz usunięty przez autora
Może coś bardziej wygrzanego i stabilnego - czytaj CentOS? Ewentualnie jak się zarejestrujesz na redhat.com jako developer to dostaniesz darmową subskrypcje. Nie chce się wypowiadać czy te distro mają jakieś uzasadnienie i wsparcie dla kogoś, kto chce robić na tym dev. Ja jedynie adminuje :P