mam do napisania program ktory koduje tekst i zapisałem go tak
"wchodzi = ('ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz') wychodzi = ('NOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLMnopqrstuvwxyzabcdefghijklm') s=('N zna, n cyna, n pnany: Cnanzn!')
x = ('')
for i in range(0,len(s)): for j in range(0,len(wchodzi)): if s[i]==wchodzi[j]: x += wychodzi[j]
elif : x += s[i]
print(x)" i teraz mam elif i chodzi mi o to ze jezeli znak ktory chce przepisac (na przyklad ',') to chce go bez kodowania przepisac i go nie zmieniac. jaki warunek wstawić do elif?
@maciejg: ale w jaki to sposob wplynie na program? tego zmieniac nie potrzebuje. Dopiero ucze sie programoac i ten program nie ma byc najladniejszy tylko ma dzialac
@ZawszeMyjeKubkiOctem: na przyszłość polecam wrzucać kod (zwłaszcza pythona) na jakiegoś pastebina, a najlepiej to na replit -> wtedy łatwo sobie go można uruchomić
@ZawszeMyjeKubkiOctem: trochę nie na temat, ale jak potrzebuję alfabetu i nie chcę klepać liter to robię: import string alfabet = string.asciiuppercase + string.asciilowercase albo: alfabet = string.ascii_letters # tylko tutaj masz najpierw małe
mam do napisania program ktory koduje tekst i zapisałem go tak
"wchodzi = ('ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz')
wychodzi = ('NOPQRSTUVWXYZABCDEFGHIJKLMnopqrstuvwxyzabcdefghijklm')
s=('N zna, n cyna, n pnany: Cnanzn!')
x = ('')
for i in range(0,len(s)):
for j in range(0,len(wchodzi)):
if s[i]==wchodzi[j]:
x += wychodzi[j]
elif :
x += s[i]
print(x)"
i teraz mam elif i chodzi mi o to ze jezeli znak ktory chce przepisac (na przyklad ',') to chce go bez kodowania przepisac i go nie zmieniac. jaki warunek wstawić do elif?
Widzę, że się uczysz. Podpowiadam kolejny krok.
@sokytsinolop
Ciekawe, nie wiedziałem. Zatem wpłynie tylko na czytelność i zwięzłość kodu. Dzięki!
trochę nie na temat, ale jak potrzebuję alfabetu i nie chcę klepać liter to robię:
import string
alfabet = string.asciiuppercase + string.asciilowercase
albo:
alfabet = string.ascii_letters # tylko tutaj masz najpierw małe